Ruski trijumf i britanski debakl

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski trijumf i britanski debakl

Teri Vogan koji 28 godina prenosi „Pesmu Evrovizije” preti da će se penzionisati, a čuje se i predlog da Bi-Bi-Si, kao jedan od četiri najveća finansijera „Pesme Evrovizije”, povuče svoje novčane doprinose dok se ne uspostavi fer takmičenje

I dok je ruski premijer Vladimir Putin naložio juče da se takmičenje za „Pesmu Evrovizije” naredne godine u Rusiji organizuje „na najvišem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nivou”, iz Velike Britanije je stigao predlog da Bi-Bi-Si, kao jedan od četiri najveća finansijera „Pesme Evrovizije”, povuče svoje novčane doprinose dok se ne uspostavi fer glasanje.

„U vezi sa poznatim, prijatnim događajem, pobedom našeg pevača na Evroviziji, neophodno je izabrati mesto i pripremiti taj događaj na najvišem nivou”, rekao je Putin na sednici Predsedništva Vlade Rusije.

On je za organizovanje tog popularnog muzičkog takmičenja zadužio potpredsednika vlade Aleksandra Žukova.

Moskovska štampa spekuliše da su u konkurenciji za evrovizijskog domaćina naredne godine Moskva, Petrograd i Soči i detaljno se bavi i pobedom Dime Bilana u Beogradu. Preovlađuju ocene da je u pitanju još jedan međunarodni uspeh Rusije u kojem je nemerljiv doprinos klizača Jevgenija Pljuščenka i mađarskog violiniste Edvina Martona, nekadašnjeg učenika moskovskog Konzervatorijuma, koji i kao solista ispunjava koncertne prostore.

Mnogi ruski mediji, međutim, izražavaju sumnju u kvalitet samog festivala, a najsažetiju ocenu dala je „Nezavisimija gazeta” u kojoj se u članku pod nazivom „Poverovali su!” konstatuje da je Evrosong „takmičenje u kojem odumire pesma, a ostaje šou i veselje”.

Britanski mediji osuli su „paljbu” na „Pesmu Evrovizije”, ocenjujući je kao nefer takmičenje. U ovakvim komentarima prednjači legenda Teri Vogan koji 28 godina prenosi za Bi-Bi-Si ovo takmičenje. Njegovu ocenu da „Rusija slavi zahvaljujući blokovskom glasanju svojih suseda” podržale su mnoge zvezde šou biznisa i političari. Ser Vogan je čak zapretio da više neće komentarisati ovaj šou i da će se penzionisati!

– Mislim da bi britanska muzička industrija i Bi-Bi-Si ubuduće stvarno trebalo da izbegavaju debakle. Još početkom godine rekao sam da će Rusija pobediti zbog političkih razloga i to se i desilo. Nekada se glasalo za pesme, a danas se glasanje svodi na nacionalne predrasude. Mi smo imali jako dobru pesmu i pevača. A opet smo poslednji. Ne želim da prisustvujem još jednom debaklu – istakao je Vogan.

I tvorac američkog idola, inače Britanac Sajmon Kauel pridružio se Voganu u kritikama: „Ako publika uživa u ovakvoj vrsti zabave, to je dobro, ali Evrosong je besmislen kao takmičenje”.

Poslanik liberaldemokrata Ričard Janger-Ros nazvao je glasanje šalom i dodao:

– Sistem glasanja baziran je na tome da zemlje ili podržavaju svoje komšije ili ne glasaju za one koje ne vole. Bi-Bi-Si je jedan od četiri najveća finansijera ovog takmičenja i trebalo bi da povuče svoje novčane doprinose dok se ne bude uspostavio fer sistem.

Bi-Bi-Si se još nije oglasio povodom Voganovih opaski niti poziva da se povuče iz finansiranja ovog takmičenja. Ali, posle rezultata gledanosti, po kojima je 9,3 miliona ljudi prošle subote pratilo prenos Evrosonga, malo je verovatno da će se to desiti, ocenjuju britanski mediji.

Na kraju prenosa, Teri Vogan je rekao:

– Ovo bi se moglo nazvati: laku noć, Zapadna Evropo!

Pobeda Rusije na Evrosongu donela je ovoj zemlji čast da bude domaćin ove evropske muzičke manifestacije sledeće godine. Veb sajt ukgaynews.org pita: „Zar će Moskva ugostiti najveći kemp televizijski šou na planeti, šou za evropsku gej zajednicu?”

Homofobični gradonačelnik Moskve, kako ga naziva ovaj veb sajt, Jurij Luškov imaće tako još jedno „satansko okupljanje” u svom gradu u maju 2009. godine.

Podsetimo da je gradonačelnik Lužkov zabranio bilo kakva okupljanja osoba istopolnih seksualnih opredeljenja.

Ovaj veb sajt navodi da Evropska radiodifuzna unija, koju čini 56 zemalja, sada može da pomogne gej zajednici u Rusiji.

Na sajtu su se pozabavili i time ko bi trebalo da predstavlja Veliku Britaniju sledeće godine. Njihov predlog je Elton Džon u duetu sa Džordžom Majklom!

--------------------------------------------------------------------------

Halo, ovde Medvedev

Neposredno nakon evrovizijskog trijumfa, oko pola tri ujutru, pobedniku je telefonom čestitao i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. To nije ostavilo pevača ravnodušnim, koji je Medvedevu u slušalicu povikao: „Rusija, Rusija”, pre nego što se zahvalio na pozivu.

– Ne znam kako se priča sa predsednikom, ali se osećam veoma prijatno zbog poziva, izjavio je Bilan.

Jelena Koprivica - Marko Nikolić

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.