Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 00:18

Ruski tenkovi stigli u Srbiju – šta sve mogu i koje su prednosti u odnosu na domaći M-84

Ruska Federacija poklonila je Srbiji 30 tenkova T-72, a prvi su već juče dopremljeni specijalnim letovima. Srbija je tenkove dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji su postigli predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Zahvaljujući tome, oklopne jedinice Vojske Srbije biće znatno ojačane.
U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i druga oklopna vozila – 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju. I tenkovi i borna vozila su modernizovani pre nego što su isporučeni našoj vojsci.

"Tenkovi T-72 koje Srbija dobija i tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku eksploataciju u Srbiji", navodi Vladislav Šurjagov, ruski vojni ekspert.
To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara, tu je i spregnuti mitraljez 7,62 mm, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 mm na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.
"Ovaj tenk imaće i jači motor i bolju elektronsku opremu. Unapređeni tenk T-72 svoje sposobnosti potvrdio je i na bojnom polju, a u Siriji se pokazao neuništivim", objašnjava Šurjagov.
Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35, i PVO sisteme "pancir".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.