Izvor: Radio 021, 29.Okt.2020, 08:41

VIDEO: U Srbiju stiglo 30 tenkova - poklon od Rusije

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni.

Vrednost ove donacije je oko 30 miliona evra.

Kako je doskorašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao u maju prošle godine pred vojnu paradu u Nišu, kada je ovaj tenk prikazan, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. On je tada dodao da će naše oklopne jedinice zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << toj donaciji, biti

"značajno unapređene i ojačane".

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju.



Vojska Srbije će tako prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara, tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole, prenose Novosti.

Jedan od najpoznatijih proizvoda ruskog naoružanja koji stiže u Srbiju ima i jači motor i bolju elektronsku opremu. Unapređeni tenk T-72 svoje sposobnosti potvrdio je i na bojnom polju, a u Siriji se pokazao neuništivim, navode Novosti.

Moć ovog tenka najbolje je demonstrirana na vežbi koja je održana poligonima Albino, Golovenki i Mulino u okolini Moskve.



Ruski tenkisti uvežbavali su na tenkovima T-72 i T-80 brzinu reakcije, odnosno za koje vreme mogu da pogode metu koja se pojavljuje samo na trenutak.

Mete koje su bile udaljene od 700 metara do dva kilometra, gađali su topovskim granatama i tenkovskim mitraljezima.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ruski tenkovi stigli u Srbiju – šta sve mogu i koje su prednosti u odnosu na domaći M-84

Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 00:18

Ruska Federacija poklonila je Srbiji 30 tenkova T-72, a prvi su već juče dopremljeni specijalnim letovima. Srbija je tenkove dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji su postigli predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Zahvaljujući tome, oklopne jedinice Vojske Srbije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.