Ruske snage zauzele i drugu ukrajinsku bazu na Krimu

Izvor: Politika, 19.Mar.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske snage zauzele i drugu ukrajinsku bazu na Krimu

Nenaoružani proruski aktivisti zauzeli bazu ukrajinske moranarice u Sevastopolju, zarobili komandanta ukrajinske mornarice i podigli rusku zastavu na jarbol.

Sevastopolj – Ruske snage zauzele su juče i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom delu Krima, javila je agencija AFP, a preneo Tanjug. Agencija navodi da trenutno bazu u Novoozernoju napušta oko 50 ukrajinskih vojnika, dok pored stoje ruski vojnici. Iznad baze vijori se ruska zastava.

Nekoliko časova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ranije, oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, izvestile su agencije, dodajući da u akciji nije ispaljen nijedan metak.

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, koji su zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka.

„Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak”, izjavio je Frans presu portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su prekjuče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.

Televizija „Raša tudej” javila je u međuvremenu da su u Simferopolju ubijena dva čoveka – pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, a još dvojica ranjena kada su snajperisti otvorili vatru sa delimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra.

Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bekstvu.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.

Jedan pripadnik jedinice za samoodbranu je ubijen, a drugi ranjen. Jedan ukrajinski vojnik iz vojnog istraživačkog centra takođe je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je policija.

Krimska policija i tužioci sprovode istragu o napadu.

Meta snajperskog napada bio je mali ukrajinski vojni topografski istraživački centar, gde su većina zaposlenih žene. To je mali objekat i snage koje su ga obezbeđivale imale su samo šest mitraljeza i tri pištolja „makarov”. Centar je, navodno, odlučio da se pripoji Krimu i Rusiji i pripremao je dokumentaciju za to.

Izvor televizije „Raša tudej” rekao je da je jedan snajperista uhapšen.

Krim je juče odbio posetu predstavnika prelaznih ukrajinskih vlasti tom otcepljenom poluostrvu, izjavio je u Moskvi krimski premijer Sergej Aksionov, prenosi Beta.

„Oni nisu dobrodošli na Krimu. Niko im neće dozvoliti da uđu, već će ih vratiti odakle su došli”, rekao je Aksionov agenciji Interfaks.

Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk i potpredsednik vlade Vitalij Jarema najavili su ranije da planiraju posetu Krimu da bi „okončali eskalaciju konflikta” na tom poluostrvu.

Ukrajinski vojnici napuštaju vojnu bazu pozdravljeni aplauzom

Turčinovljev ultimatum krimskim vlastima

KIJEV– Vršilac dužnosti predsednika Ukrajinje Oleksandar Turčinov uputio je danas ultimatum krimskim vlastima da imaju samo tri sata da oslobode komandanta mornarice, zarobljenog prilikom zauzimanja baze u Sevastopolju, ili će uslediti „adekvatni odgovor”.

Turčinov je taj ultimatum objavio posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, zahtevajući da oslobode komandanta Sergija Gajduka i „druge taoce”, prenela je agencija AFP.

„Ukoliko admiral Gajduk i ostali taoci, i vojni i civilni, ne budu oslobođeni, vlasti će izaći sa adekvatnim odgovorom... tehničke i tehnološke prirode”, naveo je Turčinov, ne precizirajući na šta tačno misli.

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, zajedno sa ruskim snagama zauzeli su dve baze ukrajinske mornarice - u Sevastopolju i bazu u Novoozernoju.

----------------------------------------------

Putin naložio povećanje penzija na Krimu

MOSKVA– Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas nadležnima u Ministarstvu rada da što je pre moguće povise penzije za stanovnike Krima i dovedu ih na nivo penzija u Rusiji.

„Kako ćete to učiniti, to je vaš posao. Zajedno sa deputatima Dume razmislite i učinite to. I ne odlažite, nego uradite što pre možete”, poručio je Putin resornom ministru Maksimu Topilinu, prenela je agencija Itar - tas s.

To bi značilo da će penzioneri na Krimu uskoro primatii dvostruko više penzije nego do sada.

Krimski premijer Sergej Aksenov rekao je da planira da plate i socijalna davanja uskladi sa ruskim zakonom, ali nije precizirao o kolikom povećanju je reč.

Ustavni sud Rusije: Pripajanje Krima u skladu sa Ustavom

MOSKVA – Ruski Ustavni sud je presudio da je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji u skladu sa Ustavom Rusije, izjavio je predsednik tog Suda Valerij Zorkin.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je juče od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost pomenutog sporazuma, saopštila je danas pres služba Suda ruskoj agenciji Interfaks.

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Taj sporazum će se privremeno primenjivati počev od datuma potpisivanja, a na snagu će zvanično stupiti kad bude ratifikovan u parlamentima Krima i Rusije, naveo je „Glas Rusije”.

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, preneo je Itar-Tas s.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija danas uspostavlja dve nove članice - Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj, prenose ruske agencije.

Kijev: Ukrajinska vojska ostaje na Krimu

KIJEV – Ukrajinske snage se neće povući sa Krima, iako je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Ihor Tenjuk.

Kako javlja Rojters, na pitanje novinara u pauzi sednice vlade u Kijevu da li će Ukrajina povući snage sa Krima, Tenjuk je odgovorio: „Ne. Ostaćemo tamo”.

Simferopolj (Foto Rojters)

----------------------------------------------

Aksjonov: Jerema i Tenjuh neće moći da uđu na Krim

Premijer Krima Sergej Aksjonov izjavio je da prvom potpredsedniku ukrajinske vlade Vitaliju Jaremi i ministru odbrane Igoru Tenjuhu neće biti dozvoljeno da uđu na Krim, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

„Njih ne žele na Krimu. Niko im neće dozvoliti da uđu na Krim, biće poslati nazad”, izjavio je Aksjonov, preneo je Rojters.

Aksjonova izjava usledila je pošto je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk prethodno zatražio od prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane da odu na Krim „da bi rešili situaciju” u tom regionu koji sada kontrolišu ruske snage.

----------------------------------------------

Moskva: Popuštajući prevratu SAD i EU prekršile Memorandum

MOSKVA – Rusija je danas optužila Evropsku uniju i SAD da su, popustljivošću prema državnom prevratu u Kijevu i radeći protiv političke nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine, prekršili obaveze iz Memoranduma iz Budimpešte iz 1994. godine, kojim je garantovan suverenitet te zemlje.

Podsećajući da ruski partneri „nisu propustili priliku da ukažu Rusiji na obaveze iz Budimpeštanskog memoranduma”, Ministarstvo inostranih poslova Rusije ukazalo je da su se tim memorandumom Rusija, SAD i Velika Britanija obavezali da budu garanti prava koja se odnose na suverenitet Ukrajine.

„Na koji način se u te garancije uklapaju više puta izrečene pretnje EU i SAD o primeni sankcija rukovodstvu Ukrajine u vreme nereda u Kijevu? Šta je to, ako ne ekonomska prinuda u odnosu na suverenu državu. Kako shvatiti, na primer, maltene stalno dežurstvo zapadnih emisara na Majdanu (kijevskom Trgu nezavisnosti)? Kako okvalifikovati saopštenja SAD i EU da zakonito izabranog šefa države više ne smatraju legitimnim partnerom, za razliku od novih funkcionera, postavljenih na trgu uz kršenje svih ustavnih procedura”, pita Rusija.

„Sve to predstavlja primer kako su SAD i EU aktivno povlađivali državnom prevratu u Kijevu, postupajući protiv političke nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine kršeći obaveze iz Budimpeštanskog memoranduma”, navedeno je u komentaru ruskog MIP-a.  

----------------------------------------------

Rosnjeft neće obustaviti poslovanje u Ukrajini

Ruski naftni gigant Rosnjeft saopštio je da ne planira da prekine poslovanje u Ukrajini.

„Rosnjeftova rafinerija u ukrajinskom gradu Lisičansku trenutno prolazi kroz redovne radove održavanja, a tek nakon procene njene ekonomske održivosti će ponovo biti puštena u rad”, navodi se u saopštenju Rosnjefta, a prenosi Rojters.

„Rosnjeft se još nije povukao iz Ukrajine, niti planira da napravi izmene u svom poslovanju u Ukrajini”, dodaje se u tom saopštenju.

Istovremeno, izvršni direktor Rosnjefta, Igor Sečin, otputovao je danas u Japan, s ciljem privlačenja japanskih investitora i njihovog uključivanja u projekte istraživanja ruske nafte i gasa.

----------------------------------------------

Rusija: EU sabotira razgovore o Ukrajini

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas kritikovalo odluku predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja da otkaže posetu Moskvi, nazvavši taj potez „odbijanjem da se čuje istina”.

Van Rompej je danas trebalo da se sastane sa ruskim zvaničnicima, među kojima je, prema nekim informacijama, trebalo da bude i ruski predsednik Vladimir Putin, ali je poseta otkazana, prenela je agencija AP.

Rusko Ministarstvo je u saopštenju iznelo tvrdnju da van Rompeju „njegovi sopstveni ljudi nisu dopustili da dođe u Rusiju”. Ministarstvo je navelo i da je zvanični Kremlj odmah odgovorio na Rompejev zahtev da poseti Moskvu, ali je ta poseta otkazana u poslednji čas jer Evropa „nije želela da čuje istinu”.

Razgovori je trebalo da budu održani uoči dvodnevnog samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu u četvrtak i petak, kada će, kako se očekuje, oni ponoviti odbijanje EU da prizna rusku aneksiju Krima.

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Tanjug

objavljeno: 19.03.2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.