Ruska šansa za srpsku privredu

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska šansa za srpsku privredu

Pored potvrde dugog prijateljstva, zajedničke borbe protiv fašizma i nacizma, tokom posete Vladimira Putina Beogradu potvrđena je i ekonomska saradnja Srbije i Rusije. Kakav je domaći zadatak Putin zadao porukom da bi ruske investicije u Srbiji mogle da se udvostruče?

Posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, Srbiji ostaje da radi na tome da se postignuti dogovori dveju država ostvare. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Rusija ne trguje prijateljstvom, ali se sa Rusijom može trgovati robom. Očekuje se da izvoz srpske hrane u tu zemlju ove godine dostigne 300 miliona dolara. Srbija može da hrani celu Moskvu, ali to ne radi", poručio je Putin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je Putinovu posetu kao uspešnu. Istakao je da je sada na nama da se organizujemo i učinimo sve kako bi se ostvarilo dogovoreno i poseta učinila još uspešnijom.

"Lista robe je proširena i na nove određene vrste sireva, i ukoliko to realizujemo, predsednik Putin je rekao da očekuje da je moguće da će izvoz poljoprivrednih proizvoda, oko toga je juče u izjavama i izveštajima medija bilo nerazumevanja, porasti sa 130 na 500 miliona dolara", rekao je Vučić.

Srbija je gotovo jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Povećaćemo naše sposobnosti kako bismo povećali i ponudu, obećao je gostu srpski premijer.

Rusija je među prve četiri zemlje u kojima završi naša hrana, ali sa svega jedan i po odsto od ukupnog izvoza.

"Vlada mora da se ozbiljnije posveti stimulisanju razvoja stočarske i ratarske proizvodnje, da promeni agrarnu politiku, da pomogne otvaranje prerađivačkih kapaciteta, jer najgora stvar za jednu zemlju je da izvozi nisko prerađene proizvode, država ne treba samo da plasira jabuke – kako nam je bog dao – sa grane", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Srpski automobili na ruskim ulicama

Dobri odnosi sa Italijom i bliski sa Srbijom, prema rečima ruskog predsednika, mogli bi da dovedu do dogovora o kvotama za isporuke automobila iz "Fijata". To je za Srbiju važna vest imajući u vidu manju tražnju na tržištu.

"Ne možemo očekivati ogroman kontingent, to je možda desetak hiljada automobila. To bi za početak značilo skromnu količinu, ali u narednom periodu to otvara mnogo veći prostor", objašnjava Savić.

Dok se to ne realizuje, realizuje se deo dogovorenog ruskog kredita za železnice. Potpisani su ugovori o remontu tri deonice na Koridoru 10 i nabavci 27 novih dizel motornih vozova.

"To su savremeni vozovi koji imaju klimu i grejanje u zimskom periodu. Očekujemo da će krajem naredne godine, negde u ovom periodu, doći prva dva voza, a nakon toga dolaziti na svaka dva meseca", rekao je Negoslav Teofilović iz "Železnica Srbije".

Pre "koraka pobednika", korak ka vojnotehničkoj saradnji. Jedan od sedam međudržavnih sporazuma potpisala je Srbija sa Rusijom, prvi put kao samostalna država.

"To je osnov da krenemo i ka modernizaciji Srbije, kupovini opreme, rezervnih delova, krovni ugovor za početak bilo kakvih daljih razgovora – da li je to da 2016. Srbija bude spremna da kupi nove avione, da uđemo u kredit", kaže ministar odbrane Bratislav Gašić.

Vladimir Putin je rekao da su ruske investicije u Srbiji dostigle tri milijarde dolara i da će se u naredne dve godine više nego udvostručiti. Nova ulaganja je najavio u energetici, pre svega u NIS, ali i u mašinogradnju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.