Rusija uspostavila diplomatske odnose sa LNR i DNR

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 12:25

Rusija uspostavila diplomatske odnose sa LNR i DNR

Rusija je, dan nakon priznavavanja nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), danas uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini.

Kako je objavljeno na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, u skladu sa jučerašnjim ukazom predsednika Vladimira Putina, danas, razmenom nota između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inostranih poslova Donjecke Narodne Republike, kao i Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Luganske Narodne Republike Republike, sačinjen je sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa na nivou ambasada.

Dodaje se da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio čestitke ministarki spoljnih poslova DNR N. J. Nikonorovoj i ministru inostranih poslova LNR V.N. Deinegu na priznanju ovih država i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

"Ruska strana je usmerena na sveobuhvatan razvoj saradnje sa DNR i LNR, uključujući i preko ministarstava spoljnih poslova, sve u interesu građana naših zemalja, jačanja mira, regionalne stabilnosti i bezbednosti", navodi se na sajtu.

Odbori preporučili Dumi da ratifikuje sporazume

Odbori ruske Dume za međunarodne poslove, kao i za poslove Zajednice nezavisnih država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima jutros su jednoglasno preporučili donjem domu ruskog parlamenata da ratifikuje sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama (DNR i LNR).

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ti ukazi su noćas predati ruskom parlamentu na ratifikaciju. Očekuje se da će Državna duma, donji dom, i Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, danas razmotriti to pitanje.

Rusija pozvala druge zemlje da priznaju DNR i LNR

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas druge države da slede njen primer i priznaju nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

"Odluka je doneta uzimajući u obzir slobodnu volju stanovnika Donbasa, na osnovu odredbi Povelje UN, Deklaracije o principima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima među državama iz 1970. godine, Završnog akta OEBS-a i drugih fundamentalnih međunarodnih dokumenata", navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Interfaks.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je priznavanje samoproglašenih republika u Donbasu iznuđena i jedina moguća odluka u ovim uslovima i da ona ima za cilj da stanovnicima Donbasa garantuje pravo na miran život i zaštitu njihovih legitimnih prava i interesa.

U saopštenju se navodi da Kijev zapravo nije bio spreman da sprovede sporazume iz Minska i da je otvoreno izjavljivao o beznačajnost tih sporazuma i nespremnosti da ih sprovede.

Ruski MIP ocenjuje da je stanovništvo u Donbasu bilo suočeno sa pretnjom direktnog fizičkog uništenja od strane vlasti u Kijevu.

I Savet Federacije ratifikovao sporazume s DNR i LNR

Savet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Ruske Federacije, ratifikovao je danas sporazume o prijateljstvu i saradnji sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Savet federacije jednoglasno je usvojio odluku o ratifikaciji sporazuma, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je danas Državna duma Rusije ratifikovala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Putin je danas potpisao zakone o potvrđivanju sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Donjeckom Narodnom Republikom (DNR) i Luganskom Narodnom Republikom (LNR), objavljeno je na sajtu Kremlja.

Zaharova: Pitanje granica DNR i LNR je stvar budućnosti

Pitanje granica priznate Donjecke i Luganske Narodne Republike je stvar budućnost, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na TV kanalu Dožd (proglašen za stranu agenturu u Rusiji).

"Bilo je ključno zaustaviti događaje koji su vodili ka ljudskim žrtvama i iz tog razloga je prepoznata nova realnost koja se uobličila. Sve ostalo - razvoj državnosti i diplomatskih odnosa - pitanja su koja će biti rešavana u budućnosti", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

"Postoje suverene zemlje i države sa nerešenim pitanjima državnih granica ili spornih granice koje nisu pravilno uspostavljene i takvi slučajevi su brojni. Sve ovo su pitanja za budućnost", rekla Zaharova.

Rusija spremna da pruži vojnu pomoć DNR i LNR, ne šalje trupe

Rusija je spremna da pruži vojnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u slučaju pretnje, ali u ovom trenutku nema govora o slanju trupa u te samoproglašene republike, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

"Vojna pomoć predviđena je sporazumom. Ali da ne spekulišemo. Niko još ništa neće slati. Ako postoji pretnja, onda ćemo pružiti pomoć u skladu sa ratifikovanim sporazumima", poručio je Rudenko, prenosi agencija TASS.

Moskva najavila evakuaciju ruskih diplomata iz Ukrajine

Rusija će u bliskoj budućnosti evakuisati osoblje iz svog diplomatskog predstavništva u Ukrajini, najavljeno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

"U trenutnim okolnostima naš prioritet je da se pobrinemo o ruskim diplomatama i službenicima ambasade i generalnog konzulata. Radi zaštite života i bezbednosti državljana Rusije rukovodstvo je donelo odluku o evakuaciji ruskog osoblja iz diplomatskog predstavništva u Ukrajini. Evakuacija će biti izvršena u bliskoj budućnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi TASS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin potpisao sporazume o prijateljstvu sa DNE i LNR

Izvor: Blic, 22.Feb.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao zakone o potvrđivanju sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Donjeckom Narodnom Republikom (DNR) i Luganskom Narodnom Republikom (LNR), objavljeno je na sajtu Kremlja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.