Rusija razmatra povezivanje Severnog morskog puta sa morskim delom Puta svile

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razmatra povezivanje Severnog morskog puta sa morskim delom Puta svile

 
Predsednik Vladimir Putin pozvao je zemlje koje učestvuju u Forumu "Jedan pojas jedan put" u Pekingu da se pridruže projektima Severnog morskog puta i morskog Puta svile. „Veliku pažnju posvećujemo razvoju Severnog morskog puta. Razmatramo mogućnost njegovog spajanja sa morskim Putem svile, čime će se stvoriti globalna i konkurentna ruta koja povezuje severoistočnu, istočnu i jugoistoičnu Aziju sa Evropom“, rekao je predsednik Putin, navodi se u saopštenju Kremlja. Prema njegovim rečima, ovaj veliki projekat podrazumeva blisku saradnju zemalja Evroazije u povećanju tranzitnog saobraćaja, izgradnji lučkih terminala, logističkih centara.   "Pozivamo predstavljene države da se pridruže njegovoj implementaciji", dodao je Putin. On je istakao da se otvaraju nove perspektive formiranjem transportnog koridora sever-jug dužine preko sedam hiljada kilometara. "U okviru tog okvira biće uspostavljena i železnička i automobilska komunikacija, što će značajno ubrzati transport tereta iz Južne Azije preko Irana, Azerbejdžana i Rusije u Evropu", rekao je predsednik. Predsednik je takođe saopštio da će biti izgrađene nove fabrike na severu Rusije "Jamal SPG" i "Arktik SPG". On je naglasio da razmere ovog projekta podrazumevaju tešnju saradnju zemalja evroazije. „Pozivam države koje su prisutne ovde da se priključe njegovoj realizaciji“, rekao je predsednik. Putin je dodao i da Rusija razmatra moguće proširenje projekta za tečni prirodni gas „Sahalin 2“. On je takođe naglasio da su se prošle godine isporuke ruskog prirodnog tečnog gasa u inostranstvo povećale za 70 odsto - do skoro 27 milijardi kubnih metara, a u narednih dvadeset godina ova brojka se planira povećati na sto milijardi.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi ne štede: Na samitu "Pojas i put" sporazumi vredni 64 milijarde $

Izvor: B92, 27.Apr.2019

Peking -- Sporazumi vredni više od 64 milijarde dolara potpisani su ove nedelje na forumu u Pekingu posvećenom kineskoj inicijativi "Pojas i put"...O investicijama druge ekonomije sveta pričao je predsednik Kine Si Đinping, prenosi Rojters...Agencija navodi da je Si u završnoj reči na ovom skupu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.