„Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju sa svima koji su zainteresovani da se situacija u zoni Persijskog zaliva pomeri sa opasne linije“

Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2020, 14:40

„Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju sa svima koji su zainteresovani da se situacija u zoni Persijskog zaliva pomeri sa opasne linije“

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da u Persijskom zalivu, kao i u bilo kojem drugom delu sveta, ne bi trebalo da ima prostora za ucene i diktaturu od strane bilo koga.
„Jednostrani pristupi ne pomažu u pronalaženju rešenja. Prilikom izgradnje sveobuhvatnog sistema bezbednosti u zoni Persijskog zaliva važno je sačuvati sve ono što je do sada postignuto uz velike napore“, navedeno je u Putinovom saopštenju, objavljenom na sajtu Kremlja. Predsednik je istakao da Rusija predlaže da se na sastanku lidera država-članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Nemačke i Irana napravi dogovor o parametrima rada za formiranje bezbednosnih mehanizama i jačanja poverenja u zoni Persijskog zaliva. Kako je rekao predsednik, to se može postići ako se „ujedine politička volja i stvaralačka energija svih naših zemalja i zemalja regiona“. Predsednik je dodao da je Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju sa svima koji su zainteresovani za to da se situacija u zoni Persijskog zaliva pomeri sa opasne linije. „Pozivamo partnere da pažljivo odmere naš predlog. Alternativa je dalja eskalacija tenzija, povećanje rizika za izbijanje sukoba. Takav razvoj situacije je neophodno izbeći“, istakao je predsednik. Dodao je da problemi u Persijskom zalivu mogu da se prevaziđu ako se različitim stavovima pristupi s dužnom pažnjom i odgovornošću. „Rusija je 2019. godine predstavila obnovljenu Koncepciju bezbednosti u zoni Persijskog zaliva. U njoj su predstavljeni konkretni načini za efikasno rešavanje problema u tom regionu“, rekao je Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.