Rusija i finansije: Da li će kritptovalute biti potpuno zabranjene, Putin traži da se postigne konsezus

Izvor: B92, 28.Jan.2022, 17:26

Rusija i finansije: Da li će kritptovalute biti potpuno zabranjene, Putin traži da se postigne konsezus

Ministarstvo finansija Rusije pripremilo je predlog regulisanja kriptovaluta u zemlji bez njihove zabrane.

Ranije je Centralna banka predložila da se u Rusiji potpuno zabrani kriptovalute.

Predsednik Vladimir Putin je zatražio od resora da postignu konsenzus, a Duma je počela da priprema sopstveni predlog zakona o ovoj temi.

Kojim putem će krenuti Rusija po ovom pitanju?

Pogledajte objašnjenje: Šta je bitkoin
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zašto je Centralna banka protiv kriptovaluta?

Ruska centralna banka predložila je potpunu zabranu korišćenja i stvaranja svih kriptovaluta u jednoj od najvećih nacija za rudarenje kriptovaluta na svetu, navodeći opasnosti koje predstavljaju po finansijski sistem i životnu sredinu zemlje.

U dokumentu od 20. januara objavljeni su planovi regulacije kriptovaluta u Rusiji.

Prema predlozima Centralne banke, neophodno je potpuno zabraniti izdavanje, rudarenje i promet kriptovaluta, kao i uvesti odgovornost za ruska fizička i pravna lica za kršenje zabrane korišćenja kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Banka smatra da je to neophodno za "smanjenje pretnji izazvanih širenjem kriptovaluta".

"Trenutni obim i dalje širenje rudarenja kriptovaluta u Rusiji nosi značajne rizike za ekonomiju i finansijsku stabilnost", navodi se u izveštaju.

Istovremeno, naglašeno je da se neće zabraniti Rusima da poseduju kriptovalute.

"Ne predlažemo da se građanima uvede zabrana posedovanja kriptovalute", objasnila je novinarima Elizaveta Danilova, direktorka sektora za finansijsku stabilnost Centralne banke.

Rusija je već ranije zabranila korišćenje kriptovaluta za plaćanje, a Centralna banka je u decembru zabranila zajedničkim fondovima da ulažu u njih, prenosi Blumberg.

U izveštaju od četvrtka se poziva na odgovornost pojedinaca i preduzeća koji zaobilaze pravila, pozivajući se na procene prema kojima ruski promet kriptovalutama iznosi oko pet milijardi dolara godišnje.

Predsednik Vladimir Putin je u sredu jasno stavio do znanja da ne želi da se meša u spor između Centralne banke i Ministarstva finansija oko kriptovaluta.

"Zamolio sam rusku vladu i Centralnu banku da dođu do neke vrste jednoglasnog mišljenja i to u bliskoj budućnosti", rekao je Putin na sastanku.

Istovremeno, predsednik se izjasnio u odbranu stava Centralne banke, napominjući da nam regulator u ovom sporu "ne stoji na putu tehničkog napretka i čini neophodne napore da uvede najnovije tehnologije u ovu oblast."

Prema Putinovim rečima, Rusija ima određene konkurentske prednosti u odnosu na druge zemlje u rudarenju kriptovaluta zbog viška električne energije i dobro obučenog osoblja.

Državna duma još nije formulisala jasan stav ni o kriptovalutama.

U četvrtak je šef komiteta za finansijsko tržište Anatolij Aksakov rekao za RIA Novosti da je komitet počeo da priprema predlog zakona čiji je cilj regulisanje sektora kriptovaluta, ali nije otkrio detalje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.