Rusija i Aleksej Navaljni: Putinov protivnik otpušten iz bolnice u Nemačkoj

Izvor: B92, 23.Sep.2020, 19:21

Rusija i Aleksej Navaljni: Putinov protivnik otpušten iz bolnice u Nemačkoj

Testovi u nemačkoj bolnici pokazali su da je kritičar Vladimira Putina otrovan nervnim agensom novičok.

Jedan od glavnih ruskih opozicionara i protivnika predsednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, otpušten je u sredu iz bolnice u Berlinu gde je bio na lečenju nakon što je utvrđeno da je bio otrovan nervnim agensom novičok.

Bolnica "Šarite" objavila je da se njegovo zdravstveno stanje drastično poboljšalo.

Navaljni je podelio fotografiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako stoji bez ičije pomoći, uz komentar da su mu lekari rekli da ima sve šanse da se potpuno oporavi.

Njegovi saradnici optužuju Vladimira Putina da je naredio da Navaljni bude otrovan.

Kremlj je odlučno odbacio bilo kakvu umešanost u to.

Prema saopštenju bolnice, 44-godišnji Navaljni je bio na lečenju 32 dana, uključujućči i period od 24 dana kada je bio na intenzivnoj nezi.

"Na osnovu trenutnog poboljšanog zdravstvenog stanja pacijenta, lekari veruju da je potpuni oporavak moguć. Ipak, još je rano za procenu potencijalnih dugoročnih posledica teškog trovanja", dodaje se.

Početkom septembra, bolnica je objavila da je Navaljni počeo da se oporavlja, navodeći da je skinut sa aparata za veštačko disanje i da može da ustane iz kreveta.

Istovremeno, nemačke vlasti navele su da su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile testove u Nemačkoj koji su pokazali da je Navaljni otrovan novičokom.

Kremlj je na to odgovorio da nema nikakvih dokaza.

Navaljni je na Instagram profilu objavio planove po izlasku iz bolnice.

"Šetaću, provodiću vreme sa porodicom. Uroniću u svakodnevnu rutinu. A sada - hop - već lutam po parku u pantalonama koje su mi za tri broja veće. Pre svega, tražio sam da idem negde gde ima drveća", napisao je i nastavio:

"Planovi su i dalje jednostavni: fizioterapeut svaki dan. Možda centar za rehabilitaciju. Stajati na jednoj nozi. Potpuno vratiti kontrolu nad prstima. Održavaj ravnotežu. Smešno, sanjao sam da učim da vozim dasku na vodi koju vuče čamac i to sam savladao ovog leta. A sada učim kako da stojim na jednoj nozi".

Prema njegovim rečima, neuropsiholog je proveravao da li je glup.

"Pitam: šta da radim da bih se brže vratio, ne samo fizički nego i mentalno. Svideo mi se odgovor: čitaj više, piši na društvenoj mreži. Igraj video igre", prepričao je Navaljni reči lekara.

https://www.instagram.com/p/CFeYcHWF7qa/?utm_source=ig_embed

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Sibira za Moskvu, posle čega je avion prinudno sleteo u Tomsk, a 20. avgusta je kritičar Vladimira Putina prebačen na lečenje u Nemačku.

Prema istraživanju, njegovi saradnici koji su ostali u Tomsku su se vratili u hotel da sakupe moguće dokaze, čim su čuli da je avion kojim je leteo opozicionar prinudno sleteo u Omsk.

Ruske vlasti potom su dozvolile da bude prebačen u Nemačku na lečenje.

Potom je objavljeno da su tragovi nervnog agensa novičok, kojim je navodno otrovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni, pronađeni na bočici vode u hotelskoj sobi u Tomsku u kojoj je taj političar boravio pre nego što mu je pozlilo, saopštili su njegovi saradnici.

Pošto su testovi pokazali da je Navaljni otrovan novičokom, Evropska unija je zatražila od ruske vlade da sprovede temeljnu i otvorenu istragu.

"Odgovorni moraju da budu privedeni pravdi", navedeno je u saopštenju.

Političari na Zapadu i dalju su neodlučni u vezi sa odgovorom oko trovanja, navodi BBC-jeva dopisnica iz Berlina Dženi Hil.

Ipak, Navaljni je izašao iz bolnice nakon što je nemačka kancelarka Angelka Merkel zatražila puno objašnjenje - do sada uzaludno - od Kremlja.

Nervni agens novičok je takođe upotrebljen i prilikom trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Engleskoj 2018. godine.

Oboje su preživeli, ali lokalna stanovnica Solzberija, 44-godišnjaDon Stardžiz, preminula je pošto je došla u dodir sa otrovom.

Britanija je tada optužila rusku vojnu obaveštajnu službu da stoji iza napada, a 20 zemalja je proteralo više od 100 ruskih diplomata i agenata.

Moskva je negirala bilo kakvu umešanost.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.