Rusija će deblokirati stranu imovinu u pokušaju da povrati sopstvenu

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2023, 22:59

Rusija će deblokirati stranu imovinu u pokušaju da povrati sopstvenu

 
Vlada Rusije i Banka Rusije izradile su nacrt uredbe o deblokadi stranih sredstava u zamenu za ruska, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom.
„Do danas je blokirana imovina više od 3,5 miliona ruskih građana u vrednosti većoj od 1,5 triliona rubalja. S obzirom na odluke koje ste podržali, predlažemo da počnemo da razmenjujemo imovinu naših građana za imovinu stranih investitora koja se danas čuva na računima „tipa C“ [svi neruski stanovnici iz „neprijateljskih jurisdikcija“ imaju svoje ruske akcije evidentirane na posebnim računima „tipa C“]. U prvoj fazi planiramo da deblokiramo račune privatnih investitora koji sadrže oko 100 milijardi rubalja (1 milijardu dolara). I ovde su Vlada i Centralna banka izradile odgovarajuću uredbu i molimo vas da podržite i ovu odluku“, rekao je Siluanov Putinu. Finansijski suverenitet nije samoizolacija, istakao je ministar. „Pozdravljamo strane investicije i radimo na tome da naše tržište učinimo atraktivnijim. U tu svrhu, u avgustu ove godine, doneta je odluka da se bez ograničenja isplaćuju dividende strancima koji sada ulažu novac u rusku privredu, trenutno ulažu novac. Kažemo: sve investicije koje se realizuju u ovoj godini i kasnije mogu se povući kao dividende u visini investicija proizvedenih u našoj privredi. Otvaramo naše tržište, otvoreni smo za strane investitore koji žele da uđu na naše tržište“, objasnio je ministar.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.