Izvor: S media, 09.Dec.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Zvanično pobedila Jedinstvena Rusija

Na parlamentarnim izborima u Rusiji pobedila je Jedinstvena Rusija (JR) premijera Vladimira Putina, koja je osvojila 238 poslaničkih mandata od ukupno 450, saopštila je večeras zvanične rezultate Centralna izborna komisija(CIK).

Jedinstvena Rusija osvojila 49,3 odsto glasova

Evroazijska unija - spas za Srbiju?

Jake policijske snage u centru Moskve >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Komunistička partija (KPRF) osvojila je 92 mandata, Pravedna Rusija (PR) 64 mandata, Liberalno demokratska partija (LDPR) 56 mesta. Ostale partije nisu prošle cenzus od sedam odsto.

U prethodnom sazivu dodnjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume, JR imala je 315 mandata, KPRF 57, Pravedna Rusija 38, a LDPR 40 mesta.

CIK je danas odbila predlog člana komisije iz KPRF-a Kirila Serdjukova da razmotri pitanje smene predsednika CIK-a Vladimira Čurova, zbog falsifikovanja izbornih rezultata.

Komisija je danas, takodje, odbila žalbe partije Jabloko, koja nije ušla u Dumu, na kršenje izbornih pravila na oko 500 biračkih mesta. Lider Jabloka Sergej Mitrohin trvrdio je da partija ima podatke o rezultatima koji se razlikuju od podataka CIK-a.

"Mi možemo pošteno i otvoreno da konstatujemo da su nam ukradeni glasovi. Svedoci smo ogromnog broja kršenja izbornih pravila tokom i posle glasanja", rekao je Mitrohin, pozivajući se na "ogroman broj svedoka u medijima i na internetu".

Lider Jabloka zatražio je nepriznavanje rezultata izbora i ostavku predsednika CIK-a Vladimira Čurova, ali je Komisija odbila taj predlog.

CIK je trebalo da objavi zvanične rezultate izbora do 19. decembra, a opozicija smatra da je Komisija "požurila" zbog protesta koji su za sutra najavljeni u Moskvi i drugim gradovima Rusije.

Pristalice opozicije okupiće se na demonstracijama sa zahtevom da se ponište izbori i održe novi, optužujući vlast da je falsifikovala izborne rezultate.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.