Rekli mi da neću biti predsednik

Izvor: B92, 26.Apr.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rekli mi da neću biti predsednik"

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je 1999. kao premijer trpeo velike pritiske grupe oligarha pre nego što je promovisan u naslednika Borisa Jeljcina.

Putin se u filmu "Predsednik" saglasio sa autorom intervjua da je te godine zemljom faktički upravljala grupa oligarha.

"Neki od njih, kada sam bio predsednik vlade i kada je (tadašnji predsednik Rusije Boris) Jeljcin saopštio da ću se kandidovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za predsednika, došli su kod mene u kabinet u Beli dom, seli preko puta i rekli: dakle, vi shvatate da ovde nikada nećete biti predsednik. Kažem: pa, videćemo", kazao je Putin, ne navodeći konkretno kako je uspeo da zauzda oligarhe.

"Na različite načine, različitim sredstvima", rekao je kratko.

Putin je terorističke akte u Beslanu i pozorištu na Dubrovki nazvao najtežim trenucima rada na čelu države.

"Ako pitate za tragične (događaje), to je najteže što je naš narod u celini morao da prođe", rekao je ruski predsednik govoreći o događajima iz 2004. u školi u Severnoj Osetiji kada je poginulo 335 osoba od kojih 186 đaka-talaca i u moskovskom pozorištu 2002. godine, kada je po zvaničnim podacima poginulo 130 talaca.

Putin je rekao i da nije izgubio veze sa realnošću i da sasvim može da zamisli život bez dužnosti predsednika.

Prema njegovim rečima, za šefa države izuzetno je važno da zadrži vezu sa običnim ljudima.

"Za čoveka koji se bavi tim poslom, koji ja radim danas i tokom prethodnih godina, ipak je ta veza i osećaj pripadnosti običnim ljudima ono što je izuzetno važno i veoma pomaže u radu", kazao je Putin.

Putin je u intervjuu rekao da komunicira sa stanovništvom ne zato što mu trebaju alternativni izvori informacija, već zato što se oseća delom naroda.

"Ne treba to da tražim, ja to sve imam, čak i ne znam zbog čega. Jednostavno, osećam se delom naše zemlje, delom naroda", rekao je predsednik Rusije, koji redovno održava "Direktnu liniju" i odgovara na pitanja građana, a sa njima komunicira često i prilikom posete regionima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.