RT: Putin neće prisustvovati samitu BRIKS-a

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2023, 15:09

RT: Putin neće prisustvovati samitu BRIKS-a

Kancelarija južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose saopštila je u sredu da ruski lider Vladimir Putin neće prisustvovati samitu lidera BRIKS-a u Johanesburgu sledećeg meseca. Odluku su donele dve nacije, dodaje se.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predstavljaće Moskvu na događaju, saopštila je zemlja domaćin. „U dogledno vreme biće izdata sveobuhvatna izjava o suštinskim pitanjima koja će biti obrađena na samitu i drugim povezanim spoljnopolitičkim pitanjima“, navodi se u saopštenju. Rusija tek treba da potvrdi ovu izjavu. Prošlog petka, Putinova kancelarija je saopštila da nije doneta konačna odluka o njegovim planovima za samit. Događaj u Južnoj Africi je prvo lično okupljanje lidera BRIKS-a posle nekoliko godina. Ograničena putovanja zbog kovida-19 su učinila virtuelne samite izvodljivijim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, koje čine blok. Moguća Putinova poseta predstavljala je zagonetku za Južnu Afriku, pošto je zemlja članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS). To telo je izdalo nalog za hapšenje Putina zbog njegove navodne uloge u „otmici” ukrajinske dece. Rusija je odbacila optužbe kao politički motivisane i lažno predstavljanje evakuacije maloletnika iz zone sukoba. „Rusija je jasno stavila do znanja da bi hapšenje njenog aktuelnog predsednika bila objava rata“, objasnio je Ramafosa u sudskom podnesku objavljenom u utorak. „Bilo bi u suprotnosti sa našim ustavom da rizikujemo rat sa Rusijom.“ Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je u sredu da je Rusija uputila bilo kakve implicitne pretnje Južnoj Africi. „Svi na ovom svetu razumeju šta bi značio pokušaj [protiv] šefa ruske države. Ovde nema potrebe za bilo kakvim objašnjenjem“, izjavio je on novinarima.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Putin će učestvovati na samitu BRIKS-a putem video veze – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće na samitu lidera BRIKS-a u Južnoj Africi putem video veze, izjavio je portparol Dmitrij Peskov. Zemlja domaćin saopštila je ranije u sredu da ruski lider neće lično prisustvovati događaju visokog profila.. Putinov doprinos skupu sledećeg meseca...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.