RT: Putin će učestvovati na samitu BRIKS-a putem video veze – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2023, 19:48

RT: Putin će učestvovati na samitu BRIKS-a putem video veze – Kremlj

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće na samitu lidera BRIKS-a u Južnoj Africi putem video veze, izjavio je portparol Dmitrij Peskov. Zemlja domaćin saopštila je ranije u sredu da ruski lider neće lično prisustvovati događaju visokog profila.
Putinov doprinos skupu sledećeg meseca biće „sveobuhvatan“ uprkos njegovoj udaljenoj prirodi, izjavio je Peskov ruskim medijima u sredu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovaće lično u Johanesburg da bude predstavnik Moskve, dodao je on, potvrđujući prethodnu izjavu južnoafričke vlade. Ranije tokom dana, kancelarija južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze saopštila je da su se dve nacije dogovorile da Putin neće putovati u zemlju, već da je umesto toga poslao Lavrova. Južna Afrika je član Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je u martu optužio Putina za „otmicu” ukrajinske dece. Moskva je odbacila optužbu kao politički motivisanu, neosnovanu i da dolazi od zapadnjačkog kompromitovanog entiteta. Zbog svog statusa, Južna Afrika bi bila tehnički obavezna da pokuša da uhapsi Putina i preda ga MKS-u, ako bi stigao na njeno tlo. Ramafosin ured je ranije upozorio da bi takav potez mogao dovesti do rata sa Rusijom. Peskov je u sredu negirao da je Moskva uputila bilo kakve pretnje u toj meri, ali je naveo da „nema potrebe za bilo kakvim objašnjenjem“ rizika.    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.