RT: Putin kritikuje „iracionalnu i nemoralnu“ politiku EU

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 19:44

RT: Putin kritikuje „iracionalnu i nemoralnu“ politiku EU

 
Odluka baltičkih država da spreče kretanje teretnih brodova koji prevoze rusko đubrivo, i koji su zarobljeni u lukama EU, zanemaruje ekonomske interese nacija kojima je potrebno, izjavio je u subotu predsednik Vladimir Putin, okarakterišući taj potez kao „iracionalno ponašanje“.
  Prema rečima šefa države, oko 200.000 tona ruskog đubriva i dalje je zaglavljeno u baltičkim lukama.   Taj potez je navodno motivisan oklevanjem zemalja članica EU da dozvole Moskvi „da generiše prihode od prodaje tih pošiljki“, izjavio je Putin, ističući da su ruske kompanije spremne da besplatno daju đubrivo.    „To je samo iracionalno ponašanje“, požalio se on, dodajući da je korake koje su preduzele baltičke države nemoguće objasniti, jer su blokirale teret „samo zato što su ruski“.   Predsednik je dodao da zemlje EU „ne mare za nacije u razvoju i najsiromašnije države sveta“, dodavši da je naglasak Zapada na ukrajinskim pošiljkama žita samo „pokrivanje“, što politiku EU čini „dvostruko nemoralnijom“. Putin je naglasio da su glavni korisnici prošlogodišnjeg sporazuma o kretanju žitarica bili veliki trgovci, koji su uspeli da kupe ukrajinsko žito uz ogroman popust, a zatim da ga prodaju po tržišnim cenama „prosperitetnim zemljama“.   „Kako su interesi zemalja u razvoju i izgladnjelih naroda povezani sa ovim?“ upitao je on, ističući da je učešće ukrajinskog žita na svetskim tržištima manje od 5 odsto, dok je udeo žita iz Rusije više od 20 odsto.   Dozvoljavanje ruskog đubriva da stigne na globalna tržišta bilo je deo značajnog sporazuma o bezbednoj isporuci žita u Crnom moru koji je postignut uz posredovanje UN i Turske u julu 2022. godine, kojim su deblokirane ukrajinske južne luke i omogućeno Kijevu da počne da izvozi žitarice, uz davanje koncesija za Rusiju.   Ranije ovog meseca, Moskva je odbila da obnovi taj dogovor, žaleći se da Zapad nije ispunio svoja obećanja o ponovnom povezivanju svojih banaka sa međunarodnim platnim sistemom SVIFT, ponovnom pokretanju ključnog cevovoda za amonijak, dozvoljavanju uvoza poljoprivrednih mašina i delova i deblokadi osiguranja transporta. Pored toga što Zapad nije uspeo da ispoštuje kraj dogovora, Moskva je tvrdila da je Kijev koristio humanitarne koridore da usmeri oružje u svoje crnomorske luke.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.