RT: Mladi Amerikanci ne razumeju istoriju Drugog svetskog rata

Izvor: Vostok.rs, 12.Maj.2023, 12:33

RT: Mladi Amerikanci ne razumeju istoriju Drugog svetskog rata

 
Mlađe generacije Amerikanaca više se ne sećaju ko se protiv koga borio u Drugom svetskom ratu, a čak ni sredovečni građani ne znaju nedavnu prošlost, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Obraćajući se novinarima u sredu, sekretar za štampu predsednika Vladimira Putina izjavio je da nedostatak razumevanja istorije među Amerikancima nije samo „zaborav“ već „pogubna linija“ i upozorio je na posledice takvog neznanja. „Ne znati užase prošlosti, ne znati ko je spasao svet od fašizma znači da će uskoro u Americi postojati generacija koja neće moći trezveno da proceni svoju sadašnjost i budućnost“, izjavio je Peskov. On je napomenuo da Rusija, sa druge strane, nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da održi sećanje na herojstvo sovjetskog naroda i da se pobrine da mlađe generacije budu svesne pravih detalja rata. Peskov je takođe primetio prisustvo lidera bivših sovjetskih republika na paradi pobede 9. maja u Moskvi, sugerišući da je to pokazalo političku i društvenu volju tih zemalja da zaštite ovu istoriju. „Mi ćemo ove istine doneti ljudima sveta, kako bi oni koji to žele mogli da proučavaju stvarne činjenice [Drugog svetskog rata]“, izjavio je Peskov. Njegovi komentari usledili su nakon što je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer pokušala u utorak da opiše Rusiju kao analognu Nemačkoj Adolfa Hitlera, i tvrdila da su „SAD i saveznici“ te koje su obezbedile pobedu u Drugom svetskom ratu. Žan-Pjer je takođe optužila Vladimira Putina da je „obećao samo još nasilja” tokom svog obraćanja na paradi 9. maja u Moskvi. U svom govoru na Crvenom trgu, ruski predsednik je osudio „odvratnu, zločinačku i smrtonosnu“ ideologiju zapadne nadmoći i globalista koji „okreću ljude jedni protiv drugih, cepaju društva, izazivaju krvave sukobe i udare, seju mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam, uništavaju tradicionalne porodične vrednosti koje čoveka čine čovekom.” Putin je takođe tvrdio da je Zapad zaboravio do čega su „dovele sulude ambicije nacista“ i ko je odgovoran za poraz „ovog monstruoznog, totalnog zla“. Sovjetski Savez se lavovski borio u Evropi, po ceni od 8,7 miliona vojnika i do 20 miliona života civila. Dan pobede obeležava dan kada su ostaci nacističkog režima zvanično potpisali svoju bezuslovnu predaju SSSR-u i savezničkim snagama na kraju Drugog svetskog rata. Iako je dokument potpisan u Berlinu 8. maja, zbog različitih vremenskih zona, Rusija je istorijski slavila taj događaj 9. maja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.