RT: Poljsko preimenovanje ruskog grada je ludilo – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2023, 14:26

RT: Poljsko preimenovanje ruskog grada je ludilo – Kremlj

 
Odluka Poljske da ruski grad Kalinjingrad nazove „Kruljevec“, kako je bio poznat u 15. veku, „graniči se sa ludilom“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Varšava se protivi sadašnjem imenu grada zbog povezanosti sa sovjetskim državnikom, koga Varšava krivi za masakr zarobljenih poljskih oficira pod Josifom Staljinom.
„Poljska s vremena na vreme sklizne u ovo ludilo u svojoj mržnji prema Rusima“, izjavio je Peskov u sredu na pitanje o preimenovanju. „Ovo se ponavlja mnogo vekova, od 16. ili 17. veka, pa čak i pre toga. To ne sluti ništa dobro ni Poljskoj ni Poljacima.“ Od utorka se od poljskih zvaničnika traži da Kalinjingrad zovu jednim od njegovih višestrukih istorijskih imena, Kruljevec. Promena se takođe odnosi na Kalinjingradsku oblast, rusku eksklavu koja se sada u Poljskoj naziva Kruljevecka oblast. Preporuku je prošlog meseca izdalo poljsko nacionalno telo odgovorno za strane toponime, izvestili su ove nedelje lokalni mediji. Državni komitet za geografsku standardizaciju tvrdio je da je sadašnje ime grada „veštačko“ i naveo sukob u Ukrajini kao doprinos njegovoj odluci. Istorija Kalinjingrada kreće od sredine 13. veka, kada je na istom mestu bilo prusko naselje po imenu Tvangste. Tevtonski red je zauzeo zemlju i izgradio novu tvrđavu po imenu Kenigsberg. Grad je ušao u sastav Kraljevine Poljske sredinom 15. veka i preimenovan je u Kruljevec, ali ga je Tevtonska država vratila nakon manje od decenije. Kasnije se vratio pod suverenitet Varšave kao glavni grad Pruskog vojvodstva, koji je ostao poljski feud do sredine 17. veka. Međutim, grad je u tom periodu zadržao svoje nemačko ime. Moskva je preuzela kontrolu nad regionom nakon Drugog svetskog rata, kada su bivše nemačke zemlje pridodate Sovjetskoj Rusiji kao deo reparacija. Godine 1945. preimenovan je u ime Mihaila Kalinjina, što mnogi ljudi u modernoj Poljskoj veruju da je uvreda. Kalinjin je imao nekoliko visokih funkcija u boljševičkoj i sovjetskoj vladi i bio je član Politbiroa Komunističke partije. Izvršni organ je u martu 1940. dao nalog da se ubije oko 20.000 poljskih zarobljenika. Masovno pogubljenje, poznato kao masakr u Katinu, zataškao je SSSR, ali ga je Rusija priznala kao istorijski zločin. Prošle godine, konzervativni poljski političar Romuald Šeremetjev pozvao je Moskvu da preimenuje i demilitarizuje Kalinjingrad kako bi rešio probleme Varšave. Gubernator regiona je odbacio predlog, tvrdeći da mu je potrebna zaštita pred nagomilavanjem vojske NATO-a u Evropi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Kremlj objašnjava zašto više ne razgovara sa zapadnim medijima

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2023

 . Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, pre godinu dana prestao je da daje intervjue zapadnim medijima jer su svaki put iskrivljavali njegove reči, otkrio je on u sredu.. U velikom intervjuu za srpsku televiziju ATV, Peskov je upitan zašto veliki zapadni mediji poput...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.