RT: Maduro kreće u posetu Rusiji „za nekoliko sati“

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2019, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Maduro kreće u posetu Rusiji „za nekoliko sati“

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će otputovati u Rusiju, da se sastane sa kolegom Vladimirom Putinom. Kremlj je ranije saopštio da je poseta u pripremi, ali tačan datum nije saopšten. Maduro je najavio svoju posetu tokom političkog sastanka, koji je emitovan na Tviteru, rekavši da će za Rusiju krenuti „za nekoliko sati, večeras“.
"Za nekoliko sati, večeras, idem u službenu posetu Rusiji, da se sastanem s našim prijateljem i kolegom predsednikom Vladimirom Putinom, sa njegovim timom, sa važnim poslovnim grupama u Rusiji." Pored toga što će se sastati s ruskim predsednikom i drugim vladinim zvaničnicima, Maduro je rekao da planira da se sastane sa lokalnim poslovnim liderima. Kako se navodi, jedna od tačaka dnevnog reda biće jačanje ekonomskih, socijalnih i kulturnih veza između dva naroda. Madurovo putovanje u Rusiju je očekivano. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da su pripreme za njegovu posetu u toku, ali nije saopštio tačan datum. Postoje informacije da će se dvojica lidera možda sastati na marginama "Valdaj" kluba, godišnjeg međunarodnog foruma u ​​Sočiju. U ponedeljak je Peskov saopštio da će rusko letovalište na Crnom moru biti domaćin predstojećih sastanaka, napominjući da su za ruskog lidera u klubu "Valdaj" planirana tri sastanka na visokom nivou, uključujući predsednika Filipina Rodriga Dutertea, predsednika Kazahstana Kasima Tokajeva i Nikolasa Madura. Ovo bi bio prvi sastanak od kada se venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido u januaru samproglasio za "privremenog predsednika". Iako Gvaido nije uspeo da dobije dovoljnu podršku vojske za rušenje vlade nakon pokušaja državnog udara 30. aprila, američki saveznici u regionu ga snažno podržavaju, pri čemu je Vašington otvoreno pozvao na promenu režima u Venecueli, nakon što je ugušio ionako već oslabljenu ekonomiju zemlje sa više krugova ekonomskih sankcija. Suočivši se sa pritiskom sankcija, Maduro se okrenuo međunarodnim saveznicima Venecuele. Pored Rusije, Kuba, Kina, Turska i nekoliko drugih zemalja i dalje otvoreno stoje uz vladu u Karakasu. Jedan od razloga Madurovog saopštenja u poslednjem trenutku je možda strah od lažnih vesti. Tokom aprilskog pokušaja državnog udara, američki zvaničnici su saopštili da se Maduro sprema da napusti zemlju i ode na Kubu, ali da ga je Rusija, navodno, odgovorila od toga. I Maduro i Moskva su se ismejali tvrdnjama, kao običnoj propagandi. Poslednji put kad su se Putin i Maduro sastali, u decembru 2018. godine, Karakas i Moskva sklopili su ugovore u vezi sa proizvodnjom nafte u vrednosti od oko pet milijardi dolara. Maduro je u martu naložio državnom energetskom gigantu PDVSA da preseli svoju evropsku kancelariju u Rusiju, nakon što je Bela kuća blokirala uplate na račune kompanije te saopštila kupcima venecuelanske nafte da umesto toga usmere sredstva na račune Gvaida. Krajem januara SAD su zamrznule sedam milijardi dolara sredstava koja pripadaju kopmaniji PDVSA i njenoj američkoj podružnici Citgo, a američki sud je u avgustu potvrdio novi odbor direktora Citgoa koji je imenovao Gvaido. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.