Putinova čestitka građanima Srbije

Izvor: Mondo, 15.Feb.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinova čestitka građanima Srbije

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću Dan državnosti, 15. februar, poželevši mu dobro zdravlje, a svim stanovnicima Srbije dobrobit i prosperitet.

"Sa zadovoljstvom ističem visoki nivo rusko-srpskih odnosa, koji potpuno odgovara stavovima Deklaracije o strateškom partnerstvu. Siguran sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da će nastavak aktivnog političkog dijaloga i dalje širenje uzajamno korisne bilateralne saradnje u različitim oblastima doprinositi prosperitetu naših bratskih naroda i jačanju stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu", navodi se u Putinovoj čestitki.

I predsednik SAD Barak Obamačestitao je Dan državnosti, kao i kineski predsednik Si Đinping.

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - Elizabeta II, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, portugalski predsednik Anibal Kavako Silva, predsednik Turske Taip Erdogan.

Dan državnosti čestitali su i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, predsednik Republike Irske Majkl Higins, predsednik Indije Pranab Mukherdži, predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raul Kastro, kao i mnogi drugi zvaničnici širom sveta.

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Danas i Srpska pravoslavna crkva slavi Sretenje.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.