Putinov plan za o veličanje ruske istorije

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinov plan za o veličanje ruske istorije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju državne fondacije u cilju "popularizovanja" ruske nacionalne istorije.

Neki naučnici smatraju da je ovaj potez "novim pokušajem rehabilitacije sovjestke prošlosti".

Fondacija za istoriju i otadžbinu "ima za cilj da populariše rusku nacionalnu istoriju u zemlji i inostranstvu, kao i da štiti istorijsko nasleđe i tradiciju ruskog naroda", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u dekretu.

Ta incijativa dolazi u trenutku kada se još raspravlja o sovjetskog nasleđu u ruskom društvu i među univerzitetskim profesorima, posbeno u ulozi dugogodišnjeg sovjestkog lidera Josifa Visarionoviča Staljina.

Stav prema Staljinu u Rusiji je ambivaletan. Jedni smatraju da je bio tiranin, a drugi da je bio vođa pobede nad nacizmom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin formira fondaciju za popularizovanje ruske istorije

Izvor: Radio 021, 07.Apr.2016, 08:29

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju državne fondacije u cilju "popularizovanja" ruske nacionalne istorije..."Fondacija za istoriju i otadžbinu ima za cilj da populariše rusku nacionalnu istoriju u zemlji i inostranstvu, kao i da štiti istorijsko nasleđe i tradiciju ruskog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.