Putin zatražio ubrzavanje rada na strateškom bombarderu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2012, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin zatražio ubrzavanje rada na strateškom bombarderu

15.06.2012. - Imamo sve mogućnosti da adekvatno odgovorimo

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je da otpočne rad na konstrukciji i izradi sasvim novog strateškog bombardera.

«Predstoji da proširimo i ubrzamo rad na novom perspektivnom kompleksu strateške avijacije. Znam da će to koštati i znam koliko je to teško. Više puta sam o tome razgovarao sa ministrom odbrane i načelnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << generalštaba. Taj poduhvat neće biti jednostavan sa naučno-tehničkog aspekta, ali taj posao treba započeti sa Pak DA» - rekao je Putin na savetovanju o porudžbinama u vojno-industrijskom kompleksu.

Šef ruske države je istakao da će se» izgubiti vreme» ukoliko projekat ne bude brzo započet.

Komandant ruske strateške avijacije general-major Anatolij Žiharjov je nešto ranije izjavio da će novi strateški bombarder biti predat armiji na korišćenje 2025. godine.

Trenutno snage strateške avijacije Rusije, koje ulaze u sastav 37. vazdušne armije Vrhovne glavne komande, uključuju 32 bombardera Tu-95MS6, 31 Tu-95MS16 i 13 vombardera Tu-160. Oni su u stanju da ponesu više od 850 krilatih raketa velikog dometa.

Prošle nedelje je najavljeno da će do kraja juna ministar odbrane RF Anatolij Serdjukov održati savetovanje koje će biti posvećeno upravo pitanjima daljeg rada na Pak DA.

Putin je istakao da «nije moguće beskonačno produžavati rokove korišćenja i eksploatacije postojeće tehnike». Pri tom je dodao da je neophodno modernizovati strateške raketonosce Tu-160 i Tu-95MS.

«Za te avione uvedena je nova krilata raketa za vazdušno baziranje velikog dometa» - saopštio je Putin.

On je dodao da je potrebno da bude ozbiljno obnovljena i «taktička karika».

Radi se o monernizaciji jurišnika Su-25SM, isporuci arimiji novih frontovskih lovaca i bombardera Su-34 i bombardera pete generacije Pak FA.

«U narednih pet godina treba da bude realizovan projekat strateškog radarskog izviđanja A-100» - zaključio je Putin.

Putin je, inače, ocenio da Rusija ima sve mogućnosti da adekvatno odgovori na razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi, ali da bi bilo najbolje kada bi takvi planovi bili revidirani.

"Moramo da gledamo u budućnost i da blagovremeno reagujemo na promociju tih planova. Naravno da je najbolje kada naši partneri ne bi to radili, jer će to izazvati našu reakciju”, rekao je Putin u obraćanju vojnicima 393. vazduhoplovne baze.

Putin je naglasio - bez obzira na to što se ti izrazi više ne koriste – da je to faktički "trka u naoružanju”, ali – naglasio je - "imamo sve mogućnosti da adekvatno odgovorimo”.

Izvor: fakti.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.