Putin upozorio da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče na celu Evropu

Izvor: Vostok.rs, 11.Jan.2020, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin upozorio da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče na celu Evropu

Predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče ne samo na taj region, nego i na celu Evropu. „Tokom razgovora o međunarodnim i regionalnim temama razmatrali smo, pre svega, situaciju u Libiji, u kojoj, nažalost, i dalje traju borbena dejstva velikih razmera, raste teroristička aktivnost, a ekonomija i socijalna sfera, nažalost, degradiraju“, rekao je Putin nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Predsednik je istakao da očekuje da će za nekoliko sati, u skladu sa dogovorom koji je pre nekoliko dana postignut sa Turskom, suprotstavljene strane u Libiji obustaviti vatru. „Važno je okončati oružani sukob Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara i Vlade nacionalnog jedinstva gospodina Fajeza Saradža, uspostaviti primirje, preduzeti mere da se obnovi politički proces sa konačnim ciljem — prevladavanjem raskola unutar zemlje i formiranjem jedinstvenih državnih institucija“, rekao je Putin. Angela Merkel je naglasila da se Nemačka nada da će napori Rusije i Turske da se reši sukob u Libiji biti uspešni, kao i da Berlin očekuje da će uskoro biti održana konferencija o Libiji. „Mislim da su turski predsednik Redžep Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin imali produktivan sastanak u Istanbulu. U okviru tog sastanka se radi na prekidu vatre. To bi mogao biti korak u okviru berlinskog procesa, među zemljama koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim zemljama, kako bi se izradio određeni dokument na visokom nivou“, rekla je Merkelova. Prema njenim rečima, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov specijalni izaslanik odgovaraju za organizaciju berlinskog mirovnog procesa. „Ne nameravamo da se mešamo u suverenitet Libije i zbog toga će sukobljene strane — gospodin Saradž i gospodin Haftar — takođe biti uključeni u rešavanje tih pitanja“, naglasila je Merkelova. Ruski predsednik je rekao da Moskva podržava inicijativu da se u Berlinu održi konferencija o Libiji pod okriljem Ujedinjenih nacija. On je naglasio da situacija u Libiji podriva bezbednost i stabilnost u regionu, negativno se održavajući i na samu Evropu. „Imam u vidu nelegalne migracije i krijumčarenje oružja i narkotika“, naveo je ruski predsednik. Komentarišući informacije o ruskim plaćenicima u Libiji, Putin je istakao da, čak i ako u toj zemlji ima ruskih državljana koji ratuju, oni ne predstavljaju interese Rusije i ne dobijaju novac od nje.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Angela Merkel

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.