Putin upozorava na moguću novu Srebrenicu u istočnoj Ukrajini

Izvor: VOA, 10.Dec.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin upozorava na moguću "novu Srebrenicu" u istočnoj Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi mogla da se “dogodi nova Srebrenica”, ako stanovnici regiona u istočnoj Ukrajini, koji su pod kontrolom separatista, ne dobiju pomilovanje od Kijeva pre bilo kakve predaje. Putin je izrazio zabrinutost da bi stanovnici Donjecka i Luganska mogli da postanu meta ukrajinskih vladinih snaga, ako Kijev dobije potpunu kontrolu nad ukrajinskom granicom sa Rusijom. "Zakon o amnestiji još nije usvojen. Dok ukrajinska strana institira: "dajte nam priliku da zatvorimo granicu sa našim vojnicima", ali mogu da zamislim šta bi se dalje desilo", rekao je Putin. "Jednostavno, dogodila bi se Srebrenica." Dan ranije, Putin se u Parizu prvi put sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelinskim. Dogovorili su razmenu svih preostalih zatvorenika iz konflikta, ali su mnoga pitanja o budućem statusu istočne Ukrajine ostale otvorena.   Sastanak lidera Rusije i Ukrajine u Parizu trajao je devet sati a održane je uz posredovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da su dve strane izrazile posvećenost primirju, i dogovorile razmenu zatvorenika. "Zemlje učesnice su se dogovorile da organizuju razmenu zarobljenika pre 31. decembra 2019. po principu “svi za sve” Međutim, status istočne Ukrajine – čije delove kontorlišu separatisti koje podržava Moskva – i dalje je nerešen. Ruski predsednik Vladimir Putin želi da Ukrajina dodeli specijalni status regionu Donbasa. "Proces postizanja prekida vatre mora da bude sinhronizovan sa primenom političkih reformi u Ukrajini… što podrazumeva i izmene Ustava.” Sukobi ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini izbili su 2014, a u njima je poginulo 13.000 ljudi. Sporadično nasilje se nastavlja, uprkos mirovnom sporazumu iz 2015. Samit u Parizu bio je prvi susret Putina i Zelenskog od kada je ukrajinski lider pobedio na izborima, na platformi koja je obećavala rešenje sukoba. "Činjenica da sada sedimo jedni pored drugih u Parizu je, sama po sebi, važno dostignuće na mnoge načine, i verodostojni novi početak kakav nije viđen do sada, imajući u vidu izostanak konkretnog napretka proteklih godina”, istakao je francuski predsednik Makron.  Lideri su se dogovorili da rade na novoj rundi razgovora koja bi trebalo da se održi u roku od četiri meseca. Međutim, i posle samita ostale su razlike u pogledu sudbine istočne Ukrajine.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Putin: Bez amnestije za istok Ukrajine, desila bi se Srebrenica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2019, 00:51

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi se "desila Srebrenica" ako bi ukrajinske snage bezbjednosti prezele kontrolu nad granicom u proruskim separatističkim oblastima na istoku Ukrajine, Donjecku i Lugansku, bez ustanovljenih garancija o zaštiti stanovništva. "Zakon o amnestiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.