Putin ubrzava izgradnju Južnog toka

Izvor: RTS, 30.Dec.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin ubrzava izgradnju Južnog toka

Vladimir Putin zatražio da izgradnja gasovoda "Južni tok" počne krajem 2012, a ne početkom 2013. godine, kako je bilo planirano. Učesnicima u projektu naloženo da koriguju grafikon izvođačkih radova radi ubrzanja realizacije, saopšteno iz "Gasproma".

Predsednik vlade Rusije Vladimir Putin zatražio je ubrzanje početka izgradnje gasovoda "Južni toka". Izgradnja tog gasovoda, kojim ruski gas treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se isporučuje u južnu i zapadnu Evropu zaobilazeći Ukrajinu, prema mišljenju Putina, treba da počne krajem 2012, a ne početkom 2013, kao što je ranije planirano.

"Mislim da bi bilo poželjno da izgradnja otpočne krajem sledeće godine", rekao je Putin u razgovoru sa izvršnim direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom, nakon što je ove sedmice potpisan sporazum sa Turskom o polaganju cevovoda za taj gasovod po dnu Crnog mora u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske.

Miler je, posle razgovora sa Putinom, naložio učesnicima u projektu da koriguju grafikon izvođačkih radova na izgradnji "Južnog toka" radi ubrzanja njegove realizacije, saopštio je novinarima zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Prema Milerovim rečima, planirano je da tokom sledeće godine budu završeni svi projektni i istraživački radovi na podmorskoj deonici gasovoda.

Dužina podmorske deonice "Južnog toka" iznosi 925 kilometara i nju će sačinjavati četiri linije ukupne propusne moći od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, dok će kopneni deo biti dug više od 2.000 kilometara, rekao je Miler.

Završetak izgradnje krajem 2015. godine

"Troškovi gradnje morske i nadzemne deonice "Južnog toka" procenjeni su na više od 15 milijardi evra, od čega će "Gasprom" obezbediti oko 7,5 milijardi evra", rekao je Miler. Direktor "Gasproma" precizirao je da će 30 odsto ukupnih troškova tog projekta snositi učesnici međunarodnog konzorcijuma, dok će preostalih 70 odsto biti obezbeđeno zajmovima.

Miler je potvrdio da će inostrani učesnici u projektu iz Italije, Francuske i Nemačke učestvovati samo u izgradnji morske deonioce, dok će kopneni deo gasovoda graditi zajednička preduzeća koje je "Gasprom" osnovao sa tranzitnim zemljama: Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Austrijom.

"Predviđena je i izgradnja deonice tog gasovoda u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost izgradnje kraka do Makedonije", rekao je Miler, navodeći da veruje da će svi radovi na izgradnji "Južnog toka" biti sprovedeni u roku.

"Već smo otpočeli rad na svim nacionalnim tranzitnim deonicama. U toku su istraživački radovi i već smo prešli u fazu teritorijalnog planiranja. Svi radovi teku strogo po planu", naveo je Miler.

"Sada ne postoje nikakve sumnje, ni na jednoj od deonica, da mogu postojati bilo kakve smetnje u ostvarenju roka za završetak izgradnje krajem 2015. i početku isporuka gasa", predočio je Aleksejem Miler.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin ubrzava Južni tok

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2011

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je državno preduzeće Gasprom da ubrza izgradnju gasovoda Južni tok. Stručnjaci procenjuju da je reč o pritisku na Ukrajinu, sada važnu rutu za izvoz ruskog gasa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Putin za bržu izgradnju Južnog toka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2011

MOSKVA -..Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas pozvao državno preduzeće Gasprom da ubrza izgradnju gasovoda ispod Crnog mora što se tumači kao pokušaj pritiska na Ukrajinu, sada važnu rutu za izvoz ruskog gasa...Putin je direktoru Gasproma Alekseju Mileru poručio preko TV "da bi bilo preporučljivo"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin ubrzаvа izgrаdnju Južnog tokа

Izvor: TvojPortal.com, 31.Dec.2011, 11:18

/vostok.rs/ Vlаdimir Putin zаtrаžio dа izgrаdnjа gаsovodа "Južni tok" počne krаjem 2012, а ne početkom 2013. godine, kаko je bilo plаnirаno. Učesnicimа u projektu nаloženo dа koriguju grаfikon izvođаčkih rаdovа rаdi ubrzаnjа reаlizаcije, sаopšteno iz "Gаspromа".. . . Predsednik...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.