Putin u Istanbulu: Rusija spremna da razgovara o ograničenju proizvodnje nafte

Izvor: Večernje novosti, 10.Okt.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin u Istanbulu: Rusija spremna da razgovara o ograničenju proizvodnje nafte

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas u Istanbul, u prvu posetu Turskoj posle diplomatske krize između dve zemlje ISTANBUL - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da se uključi u razgovore o zamrzavanju ili smanjenju nivoa proizvodnje nafte, što je važno za stabilnost tržišta.Putin je na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu rekao da je "zamrzavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ili čak smanjenje proizvodnje sirove nafte verovatno jedina ispravna odluka za održanje održivosti celog globalnog energetskog tržišta", preneo je Tass."Rusija je sprema da se pridružii naporima za ograničenje proizvodnje i poziva ostale izvoznike nafte da urade isto", rekao je Putin, dodajući da se nada će na sastanku OPEK-a u novembru biti "određenih sporazuma".Članice kartela su na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte na nivou između 32,5 i 33 miliona barela dnevno. Taj dogovor bi trebalo da bude formalizovan na sastanku u novembru.Predstavnici država koje su među najvećim proizvođačima nafte okupili su se u Turskoj da razmotre kako okončati dvogodišnje zasićenje tržišta, preneo je Blumberg. Nafta Brent je posle najave zamrzavanja proizvodnje nafte u septembru u porastu, što je nastavljeno i ovog meseca.Po ceni od oko 52 dolara po barelu, nafta je sada više nego duplo jeftinija nago sredinom 2014, što je velike proivođače nafte poput Saudijske Arabije i Rusije izložilo velikom ekonomskom pritisku.Saudijski ministar energije Halid Al-Falih rekao je da "nije nezamislivo" da nafta dođe na 60 dolara po barelu do kraja godine.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Spremni smo za razgovor o ograničenju proizvodnje nafte

Izvor: RTS, 10.Okt.2016

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna da se uključi u razgovore o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje nafte, što je važno za stabilnost tržišta. . Putin je na Svetskom energetskom kongresu u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.