Putin treći put predsednik Rusije

Izvor: B92, 06.Maj.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin treći put predsednik Rusije

Moskva -- Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin na sutrašnjoj svečanosti u Kremlju biće inaugurisan na tu dužnost, čime će se i zvanično vratiti u Kremlj.

Putin započinje svoj treći mandat kao predsednik Rusije. Mandat od ove godine traje šest godina.

Svečanosti po pravilu, prisustvuju članovi oba doma parlamenta, sudije Ustavnog suda, predstavnici doplomatskog korpusa, vlade Rusije i federalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organa vlasti.

U praksi, inauguraciji prisustvuju i lideri svih konfesija, javne ličnosti, novinari koji prate aktivnosti Kremlja.

Putin je već u dva četvorogodišnja mandata bio na čelu države, od 2000. do 2008. godine, a poslednje četiri godine bio je na funkciji premijera.

Kako je najavljeno, inauguraciju će direktno prenositi šest ruskih televizija.

Odmah nakon polaganja zakletve, biće ispaljeno 30 plotuna, Putinu će biti uručeni simboli predsednika države, ali i kao vrhovnom komandantu armije i "nuklearni kofer", sistem sa kodovima za upravljanje atomskim naoružanjem.

Krajem 2009. godine, na predlog predsednika Dmitrija Medvedeva predsednički mandat produžen je sa četiri na šest godina, što se smatralo direktnom uslugom Putinu.

Očekuje se da će Putin, odmah nakon stupanja na dužnost, predložiti ruskom parlamentu kandidaturu za premijera, a glasanje je najavljeno za 8. maj. U skladu sa Putinovim najavama, predloziće Medvedeva.

Vladajuća Jedinstvena Rusija, čiji lider treba uskoro da postane Medvedev umesto Putina, najavila je da će glasati za kandidaturu Medvedeva, kao i Liberalno-demokratska stranka Vladimira Žirinovskog.

Njihovi glasovi biće dovoljni za izbor premijera, ali moskovska štampa piše da Kremlj želi da dobije još više glasova, te da zato pregovara sa Pravednom Rusijom.

Pravedna Rusija je, inače, kao i Komunistička partija najavila da će glasati protiv kandidature Medvedeva.

Putin po Ustavu ima pravo da se kandiduje još jednom, a Medvedev je u nedavnom intervjuu ruskim televizijama izjavio da će tandem postojati "još dugo".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.