Putin protiv devedesetih

Izvor: RTS, 05.Mar.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin protiv devedesetih

Vladimir Putin pobedio je na predsedničkim izborima jer se najveći broj Rusa plaši neizvesnosti i povratka teškog vremena, kakav je u Rusiji bio period devedesetih, ocenjuju analitičari Nebojša Vuković i Boris Varga.

Rusi dobro pamte krizu koja je vladala devedesetih godina, zato su na predsedničkim izborima podržali Putina, složili su se gostujući u emisiji Oko Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vuković, stručnjak za rusku geopolitiku, i Boris Varga, dopisnik Bi-Bi-Sija.

"Na Putinovom političkom meniju ima za svakoga po nešto. On se istovremeno okreće i srednjoj klasi nagoveštavajući liberalizaciju, obraća se i penzionerima i ženama sa decom obećavajući im socijalna davanja, nacionalistima i manjinama i na taj način naglašava multietničnost društva", ocenjuje Vuković. Objašnjava da tako širok program "pokriva" veći deo ruskog društva i da zato Putin nema alterntivu.

"Za vreme Jeljcina situacija je bila očajna, zemlja je bila na ivici raspada, standard loš, vladao je orgnizovani kriminal i pravna i politička anarhija", smatra Vuković, ocenjujući da je Putin "krenuo iz minusa".

Veliki broj građana strahuje da opet mogu da se vrate teška vremena, zato glasaju za Putina, jer on može da im obezbedi stabilnost koju traže, kaže Vuković.

Da su strah od devedesetih i od neizvesnosti najveći uzrok podrške Putinu, veruje i Boris Varga, dopisnik Bi-Bi-Sija. Ipak, on primećuje da se Putin "ponaša autoritarno", jer je stvorio Rusiju koja je međunarodno viđenija zemlja i koja čak koketira s imperijalizmom.

Varga ocenjuje da u sistemu u Rusiji postoji jaka socijalna nepravda i da je srednjoj klasi potrebno više prava i demokratije.

"Rusija je prihvatila demokratiju kao sistem, a nije joj dosledna", ocenjuje Varga.

(Ne) postoji alternativa

Napominjući da je strah od neizvesnosti ogroman i da zato izgleda kao da Putin nema alternativu, Boris Varga ipak veruje da se ta aletrnativa polako stvara i da bi mogao da je predstavlja Prohorov.

Vuković, međutim, veruje da je to malo verovatno i podseća da Putin uživa veliku podršku građana. Kako kaže, ne treba u obzir uzimati samo Moskvu, jer su glavni gradovi uvek kritičniji, dok je u unutrašnjosti bilo mnogo više mitinga podrške Putinu.

Vuković ocenjue da Rusija nije ništa manje demokratsko društvo nego, na primer, Sjedinjene Američke Države. Istovremeno, podseća da se vekovima razvijala na drugačiji način i da je ne treba odjednom menjati.

Dmitrij Medvedev je tokom svog predsedničkog mandata delom liberalizovao zakone, ocenjuje Varga, ali podseća da je to "jedan monolitni režim sastavljen od premijera i predsednika" i kao takav "nedovoljno spreman na liberalizaciju". Ovako, "sve izgleda kao popravljanje broda na otvorenom moru", ocenjuje Varga.

Rusija ima mali broj stanovnika u odnosu na teritoriju koju kontroliše, podseća Vuković i ocenjuje da se trenutno samo radi na usporavanju daljeg pada broja stanovnika.

Pred Putinom je veliki posao, saglasni su gosti Oka. Međutim, dok Nebojša Vuković smatra da bi novi-stari predsednik trebalo da inicira "moralni preporod Rusije" tako što bi se smanjila korupcija i druge sociopatološke pojave, Boris Varga ističe da je neophodno najpre reformisati sudski i politički sistem.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.