Putin predao sporazum Dumi, Krim za dva dana postaje 84. članica federacije

Izvor: Press, 19.Mar.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin predao sporazum Dumi, Krim za dva dana postaje 84. članica federacije

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak je potpisao ukaz o priznanju nezavisnosti Krima, a u utorak sa predsednicima krimske skupštine i vlade, Vladimirom Konstantinovom i Sergejom Aksjonovom, i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalim potpisao Sporazum o prijemu Republike Krim u sastav Ruske Federacije, sa Sevastopoljem kao gradom od federalnog značaja.

Sporazum, u kom se navodi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Krim od juče smatra primljenim u Rusku Federaciju, privremeno se primenjuje od dana potpisivanja, a stupa na snagu od datuma ratifikacije.

Prema tom sporazumu, do 1. januara 2015. je prelazni period, tokom kog se rešavaju pitanja integracije novih subjekata u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, u sistem organa državne vlasti, kao i pitanja služenja vojske, navodi ruska agencija.

Prema ruskom zakonodavstvu, posle potpisivanja sporazuma, predsednik ga predaje Ustavnom sudu na proveru.

Ranije danas taj sud u Sankt Peterburgu jednoglasno je odlučio da je sporazum u skladu sa Ustavom.

Posle te procene, sporazum se zajedno sa nacrtom federalnog ustavnog zakona - u kom je određen naziv novog subjekta federacije, njegov status, granice, prelazne odredbe - upućuju u Dumu.

Poslanici Dume najavljuju da će dokumenti biti usvojeni u što kraćem roku, ne isključuje se da će datum razmatranja sutra odrediti Savet Dume, a za 21. mart u Savetu federacije (gornjem domu) već je zakazana sednica o tom pitanju.

Pošto oba dokumenta usvoje oba doma parlamenta i potpiše ga predsednik, na član 65 Ustava Rusije - u kom je spisak subjekata, unosi se amandman sa nazivima novih subjekata federacije.

Trenutno u sastavu Rusije postoje 83 subjekta federacije.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Krimsko pitanje rešiti politički"

Izvor: B92, 19.Mar.2014

Peking -- Kina ponovila stav da "krimsko pitanje" treba rešavati političkim putem, pozivajući sve uključene u događaje na Krimu da se uzdrže od eskalacije napetosti...Beta, AP..Ističući da je Kina uvek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, portparol kineskog Ministarstva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.