Putin pozvao Ukrajinu u carinsku uniju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin pozvao Ukrajinu u carinsku uniju

Ukrajina bi trebalo da se pridruži carinskoj uniji Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin, ali novi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nije prokomentarisao ovu ponudu.

"Pridružite se sada carinskoj uniji", rekao je Putin na sastanku u Moskvi sa Janukovičem.

Rusija je inicirala formiranje carinske unije sa dve bivše sovjetske republike, a eventualni ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukrajine u ovaj savez narušio bi šanse Kijeva da se pridruži Evropskoj uniji.

Janukovič je ranije ove sedmice posetio sedište EU u Briselu i obećao da će evropske integracije i dalje biti prioritet Ukrajine tokom njegovog predsedničkog mandata.

Janukovič je tokom predizborne kampanje obećao i da će popraviti narušene odnose sa Moskvom.

On je tokom današnjeg razgovora sa ruskim zvaničnicima rekao da je njegov mandat prilika da se okrene nova stranica u odnosima dve zemlje, ali javno nije dobio obećanje da će Rusija smanjiti ukrajinske račune za isporučeni prirodni gas.

Janukovič je sugerisao da će Kijev dozvoliti ruskoj Crnomorskoj floti da ostane stacionirana u ukrajinskoj luci Sevastopolj posle isteka njenog zakupa 2017. godine.

Prethodni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko insistirao je da ruska mornarica nakon tog datuma mora da se povuče.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.