Putin potpisao dekret o davanju državljanstva strancima u ugovoru sa ruskom vojskom

Izvor: Vostok.rs, 04.Jan.2024, 23:09

Putin potpisao dekret o davanju državljanstva strancima u ugovoru sa ruskom vojskom

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se daje pravo na dobijanje ruskih pasoša strancima koji se prijave za službu u Oružanim snagama zemlje ili drugim vojnim jedinicama tokom sukoba u Ukrajini, objavio je Kremlj na svom sajtu u četvrtak.
Članovi porodica takvih stranaca takođe će, prema uredbi, imati pravo da dobiju rusko državljanstvo. Pored toga, na strance otpuštene iz vojne službe iz zdravstvenih razloga, po navršenju starosne granice ili isteku ugovora, primenjivaće se pojednostavljena pravila o naturalizaciji. Zahtevi za obezbeđivanje ruske lične karte za strane državljane razmatraju se u roku od mesec dana od dostavljanja relevantnih dokumenata Ministarstvu unutrašnjih poslova. Rok se može produžiti do tri meseca u slučaju da je nekim podacima potrebna dodatna provera, navodi se u dokumentu. Taj potez može pomoći da se reši problem izručenja stranaca koji su učestvovali u borbama za Rusiju drugim zemljama, smatra Aleksandar Hištajn, šef Komiteta Državne dume za informacionu politiku. „Sada će se rešiti problem sa izručenjem veterana specijalne vojne operacije u druge zemlje, gde će biti kažnjeni kao „plaćenici“. Rusija ne izručuje svoje građane! napisao je na Telegramu. Strancima je bilo dozvoljeno da potpisuju ugovore sa ruskom vojskom od novembra 2022. Međutim, pojednostavljeni put ka naturalizaciji ranije se odnosio samo na one koji su se obavezali na najmanje jednu godinu službe. Prošlog meseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da se broj „stranih dobrovoljaca“ koji se pridružuju vojnim jedinicama zemlje sedam puta povećao tokom prošle godine. Nije otkrio tačan broj. Takođe u četvrtak, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je podatke o stranim plaćenicima koji se bore na ukrajinskoj strani. Prema njegovim procenama, preko 13.500 vojnika stiglo je u zemlju od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Ukupno je ubijeno 5.900 plaćenika, dok je preko 5.600 pobeglo sa ratišta. Broj stranaca u redovima ukrajinske vojske trenutno iznosi preko 1.900, navodi ministarstvo. Izvor: TASS (F)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.