Putin: o uvažavanju zahteva Rusije i Zapada

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2013, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: o uvažavanju zahteva Rusije i Zapada

26.04.2013. -

Rusija je spremna da poboljša svoje odnose sa Zapadom. A imajući u vidu i poslednje tragične događaje u SAD postalo je jasno da postoji isuviše problema, protiv kojih se možemo samo zajedno boriti. Ali, da bi se vodio dijalog, mora se sa uvažavanjem odnositi prema partnerima, ne iznoseći konstantno neke svoje zahteve. O teškoćama koje postoje u odnosima sa inostranim partnerima i međunarodnim problemima, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vladimir Putin je govorio tokom svog obraćanja. Zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada datira iz vremena početka rata u Iraku 2003.godine. Ali događaji u Libiji i u drugim delovima sveta su takođe nešto na šta Moskva gleda drugačije nego neke druge svetske prestonice.

- Već mnogo puta sam poziciju povodom ovoga izneo: mi vidimo haos i ne mislimo da se pozicije naših partnera mogu smatrati bezuslovno pravilnim. Zašto mi moramo da podržavamo to, što mi ne smatramo istinitim? Tokom mog poslednjeg putovanja mnogo je pažnje bilo posvećeno pravima seksualnih manjina. Razumete, mi imamo svoje standarde. Zašto mi moramo da prenosimo sve. Dajte da ne zahtevamo ništa jedni od drugih. Ali to ne znači da ne treba da tražimo puteve zbližavanja. Mi smo spremni da radimo nad poboljšavanjem klime za naše odnose. Ali, takođe, mi ne radimo ništa da bi ta klima bila lošija. Zašto smo mi uopšte napravili „spisak Magnitski“?

Putin je dodao: Moskva ne bi trebalo da provocira pogoršavanje odnosa sa zapadnim državama. Takođe Rusija sa vremena na vreme mora da odgovara na zamerke Zapada o stanju ljudskih prava, o stanju demokratije i opozicije u državi.

Masovne manifestacije, a upravo i mitinzi opozicije, po rečima Putina, moraju se održavati. Ali u okvirima zakona. Sa onima koji ne žele da vode dijalog po prihvaćenim normama, a često i vređajući ljude, mi ne možemo da razgovaramo:

- I te devojke iz grupe Pusi Rajot, i ti momci koji su oskrnavili spomenike naših vojnika, oni svi moraju biti jednaki pred zakonom i odgovarati za to. Niko, nikoga neće namerno staviti iza rešetaka- ljudi ne idu u zatvor zbog svojih političkih pogleda, već zbog narušavanja zakona.

Po rečima ruskog predsednika, danas je mnogo važnije zajedno rešavati probleme koji se tiču svih. I poslednja dešavanja u Bostonu i takozvani „čečenski trag“ to samo potvrđuju.

- Rusija je i sama žrtva međunarodnog terorizma, jedna od prvih žrtava. Uvek mi je smetalo, kada su naši zapadni partneri, da i zapadni novinari, teroriste koji su činili zverske, krvave, užasne zločine na našoj teritoriji nazivali pobunjenicima, a gotovo nikada teroristima. I oni su im pružali pomoć, informacionu podršku, finansijsku, političku, nekada direktno, nekada posredno, ali ona je uvek pratila njihovu delatnost na teritoriji RF. A mi smo uvek govorili da je neophodno, ne samo deklarativno, već i delima se baviti time što je opšta opasnost, da se mora sarađivati.

Ako Moskva i Vašington zaista svoje napore ujedine, onda u budućnosti ima šanse da se slični udari izbegnu.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija ne vraća vreme zbog Sočija

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 17:28

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se ta zemlja neće vratiti na zimsko računanje vremena pred Zimske olimpijske igre u Sočiju naredne godine...Beta/AP Photo/ Nataliya Vasilyeva..Ljubitelji zimskih sportova žalili su se zbog problema u praćenju najvažnijih sportskih događaja, kao što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.