Putin naredio punu borbenu gotovost Južnog vojnog okruga

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin naredio punu borbenu gotovost Južnog vojnog okruga

08.02.2016. -

Ruski vojni vrh je po nalogu šefa države Vladimira Putina stavio sve svoje jedinice između Crnog i Kaspijskog mora u stanje pune borbene pripravnosti.

To je bio prvi čin iznenadne vojne provere čiji je cilj da se proveri bojeva gotovost jedinica i ratne tehnike strateški važnog Južnog vojnog okruga u čijem su sastavu i ruski vojni potencijali na Krimu.

Ruski ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sergej Šojgu je povodom pune borbene gotovosti celog vojnog okruga rekao:

„Proverićemo stepen spremnosti Južnog vojnog okruga za odreaguje na krizne situacije različitog karaktera. U završnoj fazi provere - na različitim nivoima ćemo organizovati operativne i taktičke vežbe“.

Provera je počela jutros u zoru, a Šojgu je obećao da će o njoj biti obavešteni strani vojni atašei u Moskvi. Istovremeno je otkrio da će i provera i vežbe biti u funkciji podizanja „nivoa sistema upravljanja jedinicama u uslovima masovnog korišćenja mobilnih komandnih punktova“.



Prema njegovim rečima, u svemu će važnu ulogu imati Vazdušno-kosmičke snage koje će imati zadatak da „odbijaju napade protivnika i da štite objekte od državnog značaja“.

Vežbe će uključiti i prebacivanje značajnih snaga na rastojanja do 3.000 kilometara...

Južni vojni okrug raspolaže sa stotinak frontovskih bombardera Su-24 i Su-34, preko 80 jurišnih Su-25, oko 100 lovaca MiG-29, Su-27 i Su-30, preko 100 borbenih helikoptera (najmanje deset Ka-52, preko 30 Mi-28N i najmanje 50 Mi-24/35). Takođe: sa 12 teških transportnih Mi-26 i sa više od 60 višenamenskih Mi-8/17...



Svemu ovome treba pridodati i 400 tenkova ( pola su T-72, a pola T-90), oko 1000 borbenih mašina pešadije i desantnih jedinica, do 800 oklopnih transportera-guseničara, 450 artiljerijskih samohotki, preko 250 višecevnih raketnih bacača, više od 200 lansirnih rampi za PVO-sisteme S-300V, „Buk“, „Tor“, „Osa“, „Strela-10“), preko 50 zenitnih raketno-topovskih sistema „Tunguska“.



Južni vojni okrug je najmanji po teritoriji vojni okrug Rusije, ali vojni ekspert Viktor Murahovski naglašava:

„To je okrug sa možda najviše vojske i avijacije. U njegovom sastavu su i tri vojne baze van granica Rusije - u Jermeniji, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Plus: u mogućnosti okruga treba uključiti i sve što mogu Crnomorska ratna flota i Kaspijska flotila koja je nedavno krstarećim raketama „Kalibar“ tukla pozicije Islamske države u Siriji“.

Murahovski posebno naglašava da ovoga puta akcenat neće biti na sticanju vojnih znanja i navika, već na „treningu“ iznenadne koncentracije trupa i tehnike...

On smatra da je ovakva „uzbuna“ u Južnom vojnom okrugu svojevrsni signal Saudijskoj Arabiji koja bi da sa vojskom umaršira u Siriju, a i Turskoj - da „bude mirna“...

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.