Putin na Krimu

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin na Krimu

Ruska armija biće pojačana savremenim ofanzivnim i odbrambenim oružjem kakvo druge armije na svetu nemaju, izjavio ruski predsednik na sastanku sa deputatima Dume i ministrima

Specijalno za „Politiku”

Moskva – Reč je o najsavremenijem oružju, o sistemima koje druge armije u svetu još nemaju, rekao je Vladimir Putin na sastanku sa deputatima Državne dume i ministrima održanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danas na Krimu. „Još ćemo i obradovati partnere tim sistemima i idejama. Štošta od toga je već poznato u oblasti strateškog ofanzivnog oružja, ja imam u vidu sile atomskog odvraćanja. Neke stvari još ne govorimo, ali reći ćemo, doći će vreme i za to”, objasnio je ruski predsednik, dodajući da Rusija, kao i svaka velika država, ima razne načine obezbeđenja svojih nacionalnih interesa i raspolaže različitim sredstvima, uključujući i oružana sredstva, ali to nije rešenje. „Mi nemamo nameru da nosimo britvu po celom svetu i da mašemo tom britvom”, kazao je Putin i istakao da ruska spoljna politika mora biti miroljubiva.

Putina su na Krimu dočekali kao pop-zvezdu, javio je juče Si-En-En povodom dolaska ruskog predsednika na teritoriju nedavno pripojenu Rusiji. Ceo Krim je na nogama, a u Jalti vlada euforija, javljaju novinari, kojih na Krimu ima gotovo koliko i deputata i političara koji su doputovali na sastanak ruskog parlamenta.

Predsednikov prvi boravak na Krimu – budući da se poseta 9. maja ograničila na Sevastopolj, koji predstavlja odvojenu administrativnu jedinicu – praćen je i neobičnim iščekivanjem: svi mediji dva dana pokušavaju da predvide šta će Putin reći, ali, kao i obično, iz Kremlja ništa nije procurilo. Četvoročasovno kašnjenje Putina, iako ne predstavlja naročito iznenađenje, jer Putin uvek kasni, još je dodatno podgrejalo atmosferu. Ispostavilo je da je na sastanku sa deputatima izostala senzacija – glavna tema bila je budućnost Krima, u koji će Rusija uložiti 700 milijardi rubalja. Prvo što treba uraditi, po mišljenju ruskog predsednika, jeste izgradnja električne i transportne infrastrukture i telekomunikacija.

Situaciju na Krimu Putin je ocenio kao veoma problematičnu jer se nakupila gomila problema koji decenijama nisu rešavani.

„Stiče se utisak da je Krim živeo kao siromašni rođak – vlasti su iz njega izvlačile mnogo, a  davale malo ili praktično – ništa. Krim može postati objedinjujući faktor za Rusiju, svojevrstan istorijski duhovni izvor, još jedna linija pomirenja kako crvenih tako i belih”, izjavio je Putin, dodavši da to može da pomogne da se izleči trauma naneta ruskom narodu u toku dramatičnog raskola u dvadesetom veku i da se uspostavi veza vremena i epoha istorijskog puta Rusije.

Sa deputatima Dume Putin je razgovarao i o situaciji u Ukrajini, koju je ocenio kao „krvavi haos” i „bratoubilački sukob”. Predsednik je rekao da Rusija pažljivo prati šta se događa i da će uraditi sve što od nje zavisi da bi sukob bio što pre prekinut i da bi krv u Ukrajini prestala da se proliva.

Nisu se mogle zaobići ni sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, ni ruski odgovor Zapadu.

„Mi moramo mirno, dostojanstveno i efikasno da sređujemo svoju zemlju, ne ograđujući se od spoljašnjeg sveta, ne raskidajući veze sa partnerima, ali i ne dozvoljavajući da se prema nama odnose mentorski ili da prenebregavaju naše interese”, rekao je Putin, istakavši da ruske sankcije Zapadu nisu samo odgovor već i mere podrške domaćim proizvođačima. One ujedno predstavljaju i otvaranje ruskog tržišta za one zemlje koje hoće da sarađuju sa Rusijom i koje su spremne za tu saradnju, dodao je on.

„Za nas su sada najvažnija unutrašnja pitanja, naši ciljevi i zadaci koje pred nas postavlja narod Rusije”, rekao je Putin i dodao da vlast treba da se usredsredi na rešavanje nacionalnih pitanja.

„Naša budućnost je samo u našim rukama”, istakao je ruski predsednik. On je uveren da rusko društvo mora da se stabilizuje i konsoliduje, „ali ne za rat ili bilo kakve sukobe”, ne za suprotstavljanje bilo kome, „već za uporan rad za Rusiju i u ime Rusije”.

-----------------------------------------------------

Nije bilo aneksije

Odluka o pripajanju Krima Rusiji doneta je i ne planira se da se ona menja. „To bi bilo isto kao odreći se sebe samih. To je nemoguće. Odluka je doneta”, rekao je predsednik RF.

„Nikakve aneksije Krima nije bilo i nema je, to je volja naroda. Sve optužbe su neosnovane. To je apsurdno, prosto smešno… Optužbe su prazne”, zaključio je Putin.

Ljubinka Milinčić

objavljeno: 15.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.