Putin je u ćorsokaku i nema plan kako da izađe

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Putin je u ćorsokaku i nema plan kako da izađe"

Ekonomija u zemlji Vladimira Putina u padu je već 18 meseci, zaglavljena je, a on još nema plan kako to da sredi, piše "Blumberg".

Nakon što se fokusirao isključivo na spoljnu politiku od početka 2014. godine, predsednik Rusije morao je ekonomiju da gurne u drugi plan. Bio je pred bolnim izborom, navodi list: ili da odgovori zahtevima tržišta, ili da zaštiti Kremlj.

- Putin političke i geopolitičke odluke donosi samouvereno, ali odlaganje onih ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čini se da mu teže pada - kaže Jevgenij Jasin, bivši ruski ministar ekonomije.

- Potrebne su ozbiljne, odlučne mere, da bi ekonomija konačno krenula napred iz ove stagnacije - rekao je on i dodao: "Ali imam osećaj da predsednik nije spreman za njih".

Blumberg navodi da su rusku ekonomiju pogodile bure najteže za poslednjih 16 godina i da čak ni zvaničnici Kremlja ne žele da priznaju ozbiljnost toga. Jedino što se vidi kao dobar znak jeste skok cena nafte, što opet, sudeći prema prognozama, neće doći tako brzo.

List takođe navodi da je Putin u poslednjih nekoliko meseci nekoliko puta sazvao savetodavne sastanke na visokom nivou kako bi se prikupile ideje da se ubrza ekonomija. Cilja na rast od 4 odsto godišnje, što je znatno iznad onoga što predviđaju ekonomisti, odnosno 1,2 odsto sledeće godine.

Nastavak stagnacije u privredi je ujedno i pretnja Putinovim geopolitičkim ambicijama, jer ostavlja manje manevarskog prostora za troškove u opremanju vojne industrije.

Problem je i veći jer su se pojavile i podele između stručnjaka koji imaju ideju kako da ožive privredu i onih drugih koji su uključeni u proces. Međutim, čini se da će Putinu biti potreban čarobni štapić da ponovo oživi ekonomiju, tvrdi "Blumberg".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.