Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin imenovao novog zvaničnika u Kremlju za pitanja domaće politike

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je šefa državne nuklearne korporacije Sergeja Kirijenka (54) za novog zamenika šefa predsedničke administracije zaduženog za domaću politiku.

Putin appoints former PM Sergei Kiriyenko as the deputy head of his presidential administrationhttps://t.co/ZOcbAsdGSk

Generalni direktor korporacije Rosatom zameniće na novoj funkciji Vjačeslava Volodina koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imenovan za novog predsednika Državne dume.

Volodin (52) nije često bio u javnosti, a važio je jednog od najuticajnijih rukovodilaca u Rusiji - upravljao je radom Parlamenta i poslaničkim izborima.

Volodin koji se pročuo izjavom da "nema Rusije bez Putina", danas je na sednici novog saziva Parlamenta istakao potrebu konsolidacije snaga "pred pritiskom bez presedana na našu zemlju" - eskalacijom napetosti između Rusije i Zapada zbog Sirije i Ukrajine.

Očekuje se da Kirijenko, kao i Volodin, ima široka neformalna ovlašćenja u mnogim sektorima vlasti.

Kirijenko je postao poznat 1998, sa 35 godina, kao najmlađi premijer Rusije, ali je smenjen svega četiri meseca kasnije, u jeku finansijske krize. Kasnije je bio izaslanik Putina za Region uz reku Volgu, a 2005, je postavljen na čelo Rosatoma.

On važi za efikasnog tehnokratu i uspešnog pregovarača o važnim nuklearnim sporazumima, a često je pratio Putina na putovanjima u inostranstvo.

Pročitajte još:

Stanislav Belkovski, politički savetnik koji je ranije bio povezan s Kremljem, opisao je Kirijenka kao "birokratu liberalnog imidža", koji "besprekorno sprovodi sve Putinove odluke". Belkovski je za Radio Eho Moskve rekao da očekuje da če Volodin, novi predsednik Parlamenta, sačuvati dosadašnji uticaj.

Volodinov prethodnik na mestu predsednika Parlamenta, Sergej Nariškin, premešten je za šefa Ruske obaveštajne službe za inostranstvo (SVR), te se smatra da je degradiran.

SVR važi za daleko manje važnu službu nego što je naslednica KGB, Savezna služba bezbednosti (FSB) koja se bavi pitanjima bezbednosti u zemlji kao što su borba protiv terorizma, hvatanje stranih špijuna i otkrivanje privrednog kriminala.

Smatra se da Nariškin poznaje Putina od kasnih 1970-ih godina, kada su bili studenti Akademije KGB. Njegovo imenovanje za šefa SVR je najnoviji potez u niu kadrovskih promena u Kremlju tokom kojih su mnogi Putinovi ljudi iz starih vremena izgubili mesta na koja su dovedeni njihovi mlađi, malo poznati pomoćnici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.