Putin i Leta rasporedili «političko-ekonomske » akcente

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2013, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Leta rasporedili «političko-ekonomske » akcente

28.11.2013. -

Predsednik Rusije Vladimir Putin 26. novemba, tokom druge radne posete Italiji, sastao se s premijerom Enrikom Letom, kao i učestvovao u bilateralnim međudržavnim konsultacijama i zatvaranju rusko-italijanskog biznis-foruma. Strane su konstatovale da odnosi dve zemlje imaju stabilni napredni karakter, te pozvale biznis-zajednicu na još veću aktivnost.

Samo protekle godine je robni promet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << između Rusije i Italije premašio 45 milijardi dolara. Za proteklih devet meseci ove godine on se povećao za jednu četvrtinu. Ova činjenica ne sme a da se ne istakne: u poslednje vreme u vezi s kriznim pojavama u trgovinskim odnosima Rusije s nizom drugih ključnih partnera došlo je do privremenog smanjenja.

Primer Italije očito demonstrira da ta tendencija može da bude promenjena i u drugim važnim pravcima. U vezi sa time je važno da zemlje ne prestaju da povećavaju uzajamna ulaganja kapitala. Specijalno radi toga se formira rusko-italijanski investicioni fond u iznosu 1 mlrd evra. Odgovarajući memorandum je potpisan 26. novembra u Trijestu.

Prilikom konferencije za štampu Vladimir Putin je pre svega ispričao o susretu s papom rimskim Franjom, održanom u Rimu.

- Mi smo razmatrali pitanja razvoja odnosa Rusije i Vatikana. Dogovorili smo se da ćemo povećavati kontakte u sferi nauke, kulture, obrazovanja, zdravstvene zaštite. Stavovi Rusije i Vatikana su slični u tome, što se tiče tradicionalnih hrišćansikh vrednosti, povećanja moralne osnove u međunarodnim odnosima. Razmatrali smo situaciju na Bliskom Istoku u vezi sa zaštitom prava i interesa hrišćankog stanovništva tog regiona. Posebno smo obuhvatili sirijski problem. U Rimu je bio takođe održan sadržajni razgovor s predsednikom Italije Džordžom Napolitanom.

Što se tiče pregovora i konsultacija u Trijestu, predsednik Rusije ih je visoko ocenio, kao i rusko-italijanske veze.

- U centru pažnje su pitanja ekonomske saradnje. Italija zauzima četvrto mesto među najvećim trgovinskim partnerima RF. Raste investiciona saradnja. Ruska ulaganja u Italiji poslednjih godina su povećana četvorostruko na 500 miliona dolara, italijanska na 1 mlrd. Zajedno s italijanskim partnerima stavili smo zadatak da pređemo punovrednoj industrijskoj kooperaciji. Nameravamo i dalje da stimulišemo poslovne kontakte. Razmenili smo mišlenja o perspektivama saradnje s EU, u kojoj će Italija predsedavati iduće godine.

Italijnski novinari su postavili Putinu pitanje o odnosu Moskve prema događajima u Ukrajini, koja je usporila proces priključenja EU. To pitanje predsedniku poslednjih nedelja postavljaju na svakoj konferenciji za štampu, bez izuzetka. Ustvari je Putin ponovo oglasio stav Rusie, koji je on više puta iznosio: Rusija uvažava suvereni izbor susedne države, ali upozorava o negativnim posledicama evropskog izbora, koji će voditi neizbežnom raskidu ekonomskih veza s Rusijom i uništavanju čitavih grana ekonomije Ukrajine.

Uvodni govor italijanskog premijera Эnrika Lete trajao je oko 20 minuta, što je bez presedana dugo. Njegovo emotivno istupanje je svedočilo da je veoma zadovoljan bilateralnim kontaktima.

- Naš poslednji susret je održan pre 2 meseca u Sankt-Peterburgu na samitu G20. Upravo tamo smo udarili temelj našim daljim odnosima. Visoki ritam je za nas veoma važan. Veliki broj potpisanih sporazuma je dokaz uspeha našeg komercijalnog partnerstva. Neophodnost učvršćenja strateških veza među našim zemljama gospodin Putin i ja smatramo glavnim zadatkom.

Ostaje da se doda da je Italija – drugi posle Nemačke zapadnoevropski kupac ruskog gasa. Kompanije iz te zemlje aktivno učestvuju u izgradnji gasovoda «Južni tok», koji će spojiti Rusiju i Evropu po dnu Crnog mora. Osim toga, strane zajedno razrađuju nalazišta energenata na Jamalu, u Crnom i Barencevom moru, a kompanije «Lukojl» i «Rosneft» ostvaruju rafineriju nafte u Sardiniji i na Siciliji. Usprostavljene su čvrste partnerske veze u oblasti metalurgije, mašinogradnje i izgradnje aviona. Između ostalog, Italijani učestvuju u izgradnji srednjomagistralnog lajnera «Suhoj SuperDžet 100». I mali biznis, kao i ljudske veze, razvijaju se preko opširnih turističkih tokova među zemljama.

U okviru posete Vladimira Putina Trstu takođe je bila razmotrena saradnja Rusije s blokom NATO, situacija u Avganistanu i Siriji, kao i usklađene akcije strana za dalje regulisanje preostalih čak i posle nedavnih uspešnih rešenja nesuglasica oko iranskog nuklearnog programa. Prema rezultatima pregovora je potpisano više od 10 međudržavnih i korporativnih dokumenata u oblasti biznisa, energetike, carinskog regulisanja, zdravstvene zaštite i borbe s kriminalom.

Ilija Harlamov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.