Putin doneo neočekivanu odluku: Odlazi?

Izvor: B92, 26.Jun.2022, 18:31

Putin doneo neočekivanu odluku: Odlazi?

Vladimir Putin će ove nedelje posetiti dve bivše sovjetske države u Centralnoj Aziji, izvestila je ruska državna televizija.

To je prvi put da ruski lider napušta svoju zemlju otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Ruska invazija, koja je počela 24. februara, ubila je hiljade i raselila milione, a Moskva se našla pod teškim finansijskim sankcijama Zapada, za koje Putin kaže da su podstakle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jačanje trgovinskih veza Rusije sa drugim silama poput Kine, Indije i Irana. .

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Kremlja za Rusiju1, rekao je da će Putin posetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se sastati sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom u razgovorima u Moskvi.

Putin će se u Dušanbeu sastati sa predsednikom Tadžikistana Imomalijem Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdužim vladarom bivše sovjetske države. Samit kaspijskih država, uključujući lidere Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, prisustvovaće Ašhabadu, rekao je Zarubin.

Putinovo poslednje poznato putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara. Zatim je ruski lider i kineski predsednik Si Đinping predstavio "sporazum o prijateljstvu bez ograničenja", samo nekoliko sati pre nego što je prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara kako bi smanjila svoju vojnu moć, sprečila Zapad da je koristi da preti Rusiji, iskoreni nacionaliste i brani stanovnike koji govore ruski u istočnim regionima. Ukrajina naziva invaziju pljačkom zemlje u carskom stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.