Putin doneo neočekivanu odluku: Odlazi?

Vladimir Putin će ove nedelje posetiti dve bivše sovjetske države u Centralnoj Aziji, izvestila je ruska državna televizija.

Izvor: index.hr

Nedelja, 26.06.2022.

17:35

Putin doneo neočekivanu odluku: Odlazi?
EPA-EFE/TELENEWS

To je prvi put da ruski lider napušta svoju zemlju otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Ruska invazija, koja je počela 24. februara, ubila je hiljade i raselila milione, a Moskva se našla pod teškim finansijskim sankcijama Zapada, za koje Putin kaže da su podstakle jačanje trgovinskih veza Rusije sa drugim silama poput Kine, Indije i Irana. .

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Kremlja za Rusiju1, rekao je da će Putin posetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se sastati sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom u razgovorima u Moskvi.

Sastanci sa kolegama

EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Putin će se u Dušanbeu sastati sa predsednikom Tadžikistana Imomalijem Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdužim vladarom bivše sovjetske države. Samit kaspijskih država, uključujući lidere Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, prisustvovaće Ašhabadu, rekao je Zarubin.

Putinovo poslednje poznato putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara. Zatim je ruski lider i kineski predsednik Si Đinping predstavio "sporazum o prijateljstvu bez ograničenja", samo nekoliko sati pre nego što je prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara kako bi smanjila njenu vojnu moć, sprečila Zapad da je iskoristi za pretnju Rusiji, iskoreni nacionaliste i brani stanovnike koji govore ruski u istočnim regijama. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imeprijalnom stilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: