Putin dao rok vladi do 15. maja za program rasta ekonomije

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin dao rok vladi do 15. maja za program rasta ekonomije

Predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao je situaciju u ruskoj ekonomiji uznemirujućom, ali takodje smatra da ima "dovoljnu zalihu sigurnosti".

Predsednik je naložio prvom potpredsedniku vlade Igoru Šuvalovu i svojoj pomoćnici Elviri Nabiulinoj da do 15. maja pripreme i predstave predloge za razvoj ekonomije zemlje, o čemu je juče razgovarano na velikom ekonomskom savetovanju kod šefa države. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Putin je precizirao da od njih očekuje da u jedan dokument svedu sve predloge koji najbolje odražavaju potrebe privrede u smislu obezbedjenja njenog rasta, koje bi svele na minimum protivrečnosti koje sada postoje u samoj vladi i stručnoj javnosti, korigovali ono što podleže korekciji i da obezbede rast privrede.

Od vlade je zahtevao da podnese izveštaj kakve mere se preduzimaju za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture. Više puta je konstatovano da je nedostatak saobraćajne i energetske infrastrukture ozbiljna prepreka za dalji privredni rast, rekao je Putin i dodao da za izgradnju infrastrukture često nedostaju dugoročna sredstva.

Šef države je podsetio da je svojevremeno dao preporuku da se razmotri mogućnost dugoročnog investiranja preko Fonda nacionalnog blagostanja. Vlada se s tim složila i trebalo je da razradi odgovarajući mehanizam. "Želim odmah izveštaj šta je uradjeno", zahtevao je Putin.

On je podsetio da je u prvom tromesečju 2012. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio 4,8 odsto, a u četvrtom 2,1 odsto. U prva tri meseca ove godine BDP je porastao 1,1 odsto.

Kao rezultat toga, ministarstvo za ekonomski razvoj je smanjilo prognozu rasta privrede na 2,4 odsto, što je manje od rasta svetskih privreda, rekao je Putin i upozorio da "kod nas odavno nije bilo tako".

Predsednik je sve to nazvao "uznemirujućim simptomima", ali je istovremeno zaključio da u ruskoj privredi postoji "dovoljna zaliha sigurnosti", preneo je Itar tas.

Bez obzira na povećanu nestabilnost na svetskim tržištima cene nafte i drugih sirovina i dalje su visoke, primetio je Putin. Rusija ima značajne rezerve zlata, što predstavlja "sigurnosni jastuk" za budžetske rezerve. I ono što je takodje važno, prema Putinu, realni prihodi gradjana se ne smanjuju, nego nastavljaju postepeno da rastu.

Šef države je citirao analitičare koji smatraju da će se u drugom tromesečju ove godine rast privrede oporaviti. On je ukazao da je važno utvrditi kako i na koji način ga je moguće dodatno stimulisati, i da treba pokloniti veće poverenje učesnicima privrednog života.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.