Putin će se sastati sa predsednikom Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 11:46

Putin će se sastati sa predsednikom Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom koji trenutno boravi u radnoj poseti Rusiji.
Šef beloruske države doputovao je u Rusiju u subotu uveče. Pres služba Kremlja saopštila je ranije da će dvojica lidera razgovarati o „hitnim pitanjima u vezi sa daljim razvojem rusko-beloruskih odnosa, strateškog partnerstva i savezništva, kao i integracije u okviru Savezne Države“. Zvaničnici iz Minska su, pak, istakli da će se predsednici dotaknuti „širokog spektra najvažnijih i fundamentalnih pitanja bilateralnih odnosa, uključujući ona koja se tiču bezbednosti, međunarodne agende, ekonomske saradnje, sprovođenja programa Saveza i saradnje u suprotstavljanju pritiscima protiv nezakonitih sankcija”. Lukašenko je na sastanku sa beloruskim i stranim novinarima 6. jula izjavio da su se on i Putin dogovorili da se sastanu „u bliskoj budućnosti“. Prema njegovim rečima, na dnevnom redu sastanka biće situacija oko PVK Vagner i njenih „budućih operacija“. Prema rečima beloruskog predsednika, „ovo je najjednostavniji problem koji se rešava i biće rešen“. Dogovor o preseljenju Vagnerove grupe u Belorusiju postignut je nakon pokušaja oružane pobune u Rusiji u junu. Strateško partnerstvo Putin je više puta isticao posebne odnose između Rusije i Belorusije. On je istakao da je Minsk „strateški partner i najbliži saveznik Moskve“. Dve zemlje rade na 28 programa Saveza, posebno usmerenih na usaglašavanje makroekonomskih politika i integraciju platnih sistema. Strane su se takođe složile da stvore jedinstvena tržišta gasa, nafte i energije. Govoreći o ekonomskoj saradnji Belorusije i Rusije, Lukašenko je istakao da neka pitanja tek treba da budu rešena. Prema rečima beloruskog lidera, to uključuje probleme u vezi sa stvaranjem jedinstvenog energetskog tržišta. Takođe, tu su i „transportni i logistički problemi, kao i neki manji problemi“. Putin i Lukašenko održavaju redovne kontakte. Ovo će biti njihov šesti susret ove godine. Prvih pet susreta održano je u Rusiji. Lideri su nedavno razgovarali o razvoju ekonomskih odnosa, razmeštanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji i međunarodnoj situaciji. Osim toga, dvojica lidera po potrebi vode telefonske razgovore.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Ofanziva je propala"

Izvor: B92, 23.Jul.2023

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenko..."Nema nikakve kontraofanzive", rekao je Lukašenko, na šta je predsednik Rusije istakao da "ona postoji, ali da je propala"...Putin je u razgovorima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.