Putin: Za jedan broj kratkoročnih kredita na male sume novca kamate su visoke

Izvor: Vostok.rs, 18.Apr.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Za jedan broj kratkoročnih kredita na male sume novca kamate su visoke

Predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći o teškoćama građana koji su prinuđeni da uzimaju mikro-pozajmice, uporedio je savremene kredite koje banke daju sa babom-zelenašicom iz „Zločina i kazne“ Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

Prema Putinovim rečima, prosečni rok korišćenja takvih kredita, tzv. „zajmova do plate“, iznosi sedam dana, a prosečna suma zajma — 7.000 rubalja. Predsednik je naveo da kamata za takav zajam iznosi 805 rubalja ili 11,5 odsto.



„Za jedan broj kratkoročnih kredita na male sume novca kamate su visoke. Na primer, 800 odsto na sumu od 30.000 rubalja na rok do 30 dana, što je trošak od 600 rubalja dnevno za onoga ko uzme kredit, u slučaju da dužnik tokom godine ne ispunjava svoj obaveze. Zaista, poznata baba iz romana Dostojevskog je skromna osoba u poređenju sa našim današnjim zelenašima“, rekao je Putin na sednici Državnog saveta za zaštitu prava potrošača.

Predsednik je naveo da se ljudi često odazivaju na primamljive ponude, nemajući mogućnost da ispune preuzete obaveze. Uzrok tome je uglavnom u finansijskoj nepismenosti, zaključio je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin savremene zajmodavce uporedio sa „poznatom babom“ Dostojevskog

Izvor: RuskaRec.ru, 18.Apr.2017

 . Stvarno, poznata baba Dostojevskog je skormna u poređenju sa današnjim zajmodavcima, konstatovao je ruski predsednik.. Među kreditorima ima i takvih koji svesno ljude uvode u zabludu, ne objašnjvajući im uslove zajma i ne otkrivajući celokupan lanac mogućih posledica. Na kraju većina...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.