Putin: Svaka pomoć Siriji se mora odvijati uz saglasnost sa legitimnim vlastima

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2020, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Svaka pomoć Siriji se mora odvijati uz saglasnost sa legitimnim vlastima

Predsednik Vladimir Putin rekao je, nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da se sada sa sigurnošću može reći da se situacija u Siriji stabilizuje, da se ponovo uspostavlja normalan život, kao i državnost.
Putin upozorio da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče na celu Evropuhttps://t.co/tE0kjGuoKU
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) January 11, 2020
Prema njegovim rečima, Rusija i Nemačka dele mišljenje da je konflikt u Siriji moguće okončati isključivo političkim sredstvima i u skladu sa rezolucijom 2254 SB UN. Putin je naglasio da pomoć Siriji mora biti usaglašena sa zvaničnim vlastima ove države, bez politizacije.
 
RT: Merkelova i Putin se složili da nuklearni sporazum s Iranom treba sačuvati na sve načinehttps://t.co/SGzhovceAY
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) January 11, 2020 „Razmotrili smo pitanja koja se tiču obnove Sirije nakon konflikta, poboljšanje humanitarne situacije u zemlji, kao i bezbedan povratak izbeglica. Potrebno je objediniti napore svih odgovornih članova međunarodne zajednice da bi se pomoglo sirijskim državnim organima, odnosno Sirijcima u najširem smislu ove reči, u obnavljanju infrastrukturnih objekata, kao i objekata za snabdevanje vodom i električnom energijom, bolnica i škola. Uporedo sa tim, svaka pomoć Siriji se mora odvijati uz saglasnost sa legitimnim vlastima i mora se odnositi na sve postradale teritorije bez bilo kakvih preliminarnih uslova i politizacije“, zaključio je Putin. On je nemačkoj kancelarki izložio rezultate svoje posete Damasku 7. januara. Predsednik je istakao da „Sirijci moraju imati mogućnost da slobodno i samostalno određuju budućnost svoje zemlje, što je u skladu sa pristupom koji je u osnovi formiranja ustavnog odbora“. Odbor je održao već dve sednice u Ženevi i formirao je nadzornu komisiju koja će se baviti izradom ustavne baze sirijske države. Tim povodom će Rusija zajedno sa Turskom i Iranom nastaviti da u okviru rezultata foruma u Astani pruža punu podršku aktivnostima tog odbora. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.