Putin: Rusija spremna za sukob sa NATO

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 23:21

Putin: Rusija spremna za sukob sa NATO

Sankt Peterburg -- Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne želi direktan sukob sa NATO, ali da je, ako neko to želi, Rusija spremna.

"Uvek smo spremni za svaki scenario. Ali ovo niko ne želi. I na inicijativu američke strane, svojevremeno smo napravili poseban mehanizam za sprečavanje ovih sukoba. Naši šefovi pojedinih resora direktno komuniciraju jedni sa drugima i imaju mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se konsultuju o svakoj kriznoj situaciji", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle Samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

On je napomenuo da to sugeriše da "niko ne želi nikakve sukobe", prenose RIA Novosti.

Prema rečima ruskog predsednicima, Zapad za sopstvene greške okrivljuje Rusiju, dok je koren ekonomskih problema zapadnih zemalja u greškama, "koje su decenijama ponavljale iznova i iznova, na osnovu oportunističkih unutrašnjepolitičkih razmatranja".

Putin je istakao da se afričke zemlje dobro odnose prema Ukrajini i iskreno razmišljaju šta da urade da se tamo okonča sukob.

One to ne rade pod pritiskom spolja, već "na osnovu unutrašnjih motiva'', rekao je ruski lider.

"Uostalom, kada govorimo o tome da je Sovjetski Savez pružio pomoć afričkim zemljama u borbi za nezavisnost, ne smemo zaboraviti da je u to vreme Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza. Generalno, oni se prema Ukrajini dobro i iskreno odnose. Želim ovo da istaknem, oni iskreno razmišljaju šta da urade da okončaju sukob", rekao je Putin novinarima.

On je dodao da afričke zemlje ne zaboravljaju na podršku Rusije, uključujući i podršku u Ujedinjenim nacijama.

Rusija nije odbila mirovne pregovore o Ukrajini, dok je Kijev potpisao ukaz o zabrani pregovora, rekao je Putin.

"Ja stalno govorim da nikada nismo odbili mirovne pregovore. Ali ako se tamo potpiše dekret o zabrani pregovora...Kažem, postoji uredba o zabrani pregovora, ali mi ne odbijamo da pregovaramo, tako su juče mislili ljudi za stolom, razmenili poglede, ali kako da insistiraju na tome", rekao je on i dodao de je, da bi proces počeo, potrebna saglasnost obe strane.

On je naveo da se sprovode neke odredbe mirovne inicijative afričkih zemalja, na primer, razmena zatvorenika i humanitarna pitanja.

"Sama inicijativa - kao i svaka druga mirovna inicijativa je dobra jer je usmerena na pronalaženje mirnog rešenja konflikta. Ima stvari koje posle našeg sastanka u Sankt Peterburgu pre mesec i po dana - ove odredbe, da tako kažem i tačke ove mirovne inicijative se sprovode", rekao je Putin novinarima.

Međutim, kako je naveo, jedan broj tačaka iz Afričke mirovne inicijative o Ukrajini je teško sprovesti, na primer, prekid vatre.

"Ali ima stvari koje je teško sprovesti ili su neostvarljive. Na primer, jedna od tačaka je prekid vatre. Ali ukrajinska vojska napreduje, napadaju, kako kažu, sprovode strategiju velikih razmera. Zašto nam se obraćati za prekid vatre? Mi ne možemo da prekinemo vatru kada nas napadaju", istakao je ruski predsednik.

On je naveo da su cene na svetskom tržištu nakon povlačenja Rusije iz crnomorske inicijative za žito porasle, pa će Ruska Federacija dobijati više, a deo prihoda deliće se sa najsiromašnijim zemljama.

"Kada smo objavili da se povlačimo iz žitnog posla, cene na svetskom tržištu su malo porasle. To znači da će naše kompanije dobijati više, što znači da ćemo dobiti više poreza. A ako dobijemo više poreza, delićemo deo našeg prihoda sa najsiromašnijim zemljama i besplatno snabdevati određenim količinama hrane", rekao je Putin.

On se osvrnuo i na navodnu otmicu dece iz Ukrajine, ocenivši da je ta priča preuveličana i da je bilo pokušaja da se deca spasu iz sirotišta.

"Nije bilo otmice, bilo je pokušaja i konkretnih akcija koje su imale za cilj spasavanje dece koja su izvođena iz ratnog područja. Ostaviti sirotišta tamo pod artiljerijskim udarima ili šta?", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.