Putin: Rusija je spremnija za krizu nego 2008.

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija je spremnija za krizu nego 2008.

Rusija je sada bolje pripremljena za eventualnu globalnu ekonomsku krizu nego 2008, ali je za održavanje privrednog rasta neophodno poboljšati poslovnu klimu i razgranati privredu, rekao je danas u Moskvi ruski premijer Vladimir Putin.

"Veoma smo svesni su naše pozicije jake, ali ranjive, zbog još uvek visoke zavisnosti naše ekonomije od cena energenata na svetskom tržištu", rekao je premijer Putin na investicionom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << forumu "Rusija zove".

On je istovremeno napomenuo da je strateški cilj divesrifikacija ekonomije kako bi se "otvorio put za hiljade novih projekata i poslovnih ideja", preneli su ruski mediji.

Prema Putinu, osnovni izvor finansiranja nove industrijalizacije Rusije moraju da budu direktne i portfeljne investicije, i on očekuje da će u narednim godinama udeo investicija u osnivački kapital porasti na 25 procenata ukupnog domaćeg proizvoda (BDP).

Investicije za sada imaju udeo od oko 20 odsto u BDP, što je bezmalo dvostruko manje nego u Narodnoj Republici Kini. Susedi Rusija i NR Kina su sa Indijom, Brazilom i Južnom Afrikom u neformalnom klubu vodećih ekonomija u usponu BRIK.

Ruski premijer je istakao da su, u pogledu uticaja globalne dužničke krize na rusku ekonomiju, u zemlji stečeni ozbiljno iskustvo i devizne rezerve, a vlada i centralna banka imaju na raspolaganju instrumente koji će aktivirati u slučaju povoršane situacije.

U svom provom nastupu pred investitorima otkako je prošlog meseca najavio da će se kandidovati za ruskog predsednika na izborima 2012, Putin je rekao da će se pridržavati odgovorne fiskalne politike i zalagati za ograničavanje državnog duga i veću efikasnost troškova.

On je takođe rekao da Rusija poseduje dovoljno deviznih rezervi kojima može da kontroliše situaciju na valutnom tržištu.

Devizne rezerve Rusije su u poslednjoj nedelji septembra opale na 516,8 milijardi sa 526,0 milijardi zbog intervencija centralne banke, koja pokušava da ublaži nagli pad vrednosti rublje.

"Ruska vlada svesno planira da u naredne tri godine budžetski rashodi budu veći od prihoda kako bi realizovala planiran razvoj u ekonomiji i socijalnom sektoru", rekao je Putin uz napomenu da već 2015. godine očekuje kraj budžetskog deficita.

Rusko minisitarstvo za ekonomski razvoj očekuje nulti budžetski deficit u ovoj godini, za iduću godinu prognozira deficit od 1,5 procenta BDP, za 2013. godinu 1,6 odsto, i za 2014. godinu 0,7 procenta.

Povezane vesti: Putin protiv smanjenja budžeta na račun građana Brazil, Rusija, Indija i Kina potencijalne lokomotive svetske privrede Jeremić: Srbija će biti jača posle posete Putina Putin: Recesija u Rusiji završena, ali ne i kriza
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.