Putin: Rusija je 1914. morala da zaštiti bratsku Srbiju

Izvor: Politika, 02.Avg.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija je 1914. morala da zaštiti bratsku Srbiju

Služena liturgija na Ruskom nekropolju u Beogradu, rekonstruisanom po nalogu predsednika Rusije

Lekcije iz Prvog svetskog rata su podsetnik na to šta su posledica kad agresija, egoizam i nerazumne ambicije prevladaju nad zdravim razumom, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. „Umesto da su čuvali najbezbedniji kontinent na svetu, Evropu, oni su je ugrozili”, rekao je Putin na ceremoniji u spomen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na heroje Prvog svetskog rata u Moskvi, a prenosi Tanjug. „Ne bi trebalo da na to zaboravimo danas. Trebalo bi da naučimo da gledamo bar jedan korak unapred”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao kako nasilje podstiče nasilje, a da put ka miru i prosperitetu počiva na poverenju i dijalogu, kao i na lekcijama iz prošlih ratova. „U predvečerje Prvog svetskog rata Rusija je učinila sve da se konflikt između Srbije i Austrougarske reši mirno, bez prolivanja krvi. Ali Rusiju nisu slušali. I ona je morala da odgovori na izazov da bi zaštitila (bratsku) slovensku naciju”, rekao je Putin.

Upravo je ruski predsednik inicirao obnovu ruskih memorijala izvan Rusije, pa su tako juče u Beogradu, povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, služeni parastos i sveta arhijerejska liturgija ruskim vojnicima na rekonstruisanom memorijalnom kompleksu Ruski nekropolj na Novom groblju. Obnova ovog prostora obuhvatila je parcele sa oko 800 grobnih mesta, Iversku kapelu i Spomenik ruske vojničke slave, kod kojeg su položeni venci. Jučerašnju službu predvodio je patrijarh Irinej, a uz njega poštu su odali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Konstantin Kosačov, rukovodilac „Rosotrudničestva”, državne agencije Ruske Federacije za međunarodnu humanitarnu pomoć i saradnju.

Aleksandar Vulin poručio je „da nikada u svetskoj istoriji jedan veliki narod kao ruski nije podneo toliko žrtava zarad tako malog naroda kao što je srpski”.

– Pri tome nikada tako veliki narod nije prebacio malom narodu ni za jednu svoju žrtvu. Ova kosturnica dokaz je najveće žrtve. Srbi su premali narod da bi zaboravili veličinu ruske žrtve. Zato pamćenje Srbije nije ni upitno ni uslovljeno, već samo zahvalno. Srbija stoji „pognute glave” pred herojima koji ni posle 100 godina nisu zaboravljeni – naveo je Vulin.

Opširniji intervju Konstantina Kosačova biće objavljen u nedeljnom broju „Politike”. Između ostalog, on je za naš list govorio i o tome kako je došlo do obnove i izgradnje Ruskog nekropolja u Beogradu.

– Pre dve-tri godine dodali smo još jedu dimenziju u našem radu, to je obnavljanje ruskih spomenika, memorijala i grobnica. Posao je 2010. poveren našoj federalnog agenciji „Rosotrudničestvu” i mi formulišemo ove strategije, na predlog naših ambasada, kulturnih centara i sunarodnika u svetu. Vremenom, došlo je i do promene, odustali smo od koncepta obnove pojedinačnih grobnica značajnih pojedinaca i prešli na obnovu čitavih grobalja gde počivaju naši sunarodnici, ruski ljudi. I, kad kažem ruski ljudi, mislim na onu staru Rusiju. Čak i ovde u Beogradu, u Ruskom nekropolju, bar polovina njih su iz Novorosije, savremene Ukrajine. Mi ove ljude ne delimo na Ukrajince, Beloruse, Jevreje... Za nas su svi oni deo ruskog sveta – objasnio je Kosačov.

Šta se podrazumeva pod terminom Novorosija?

– Želim da istaknem da niko nije osporio naš izbor da obnovimo grobnicu u Beogradu. Predlog je došao od predsednika RF Vladimira Putina i veoma brzo smo dobili nalog od njega da pristupimo poslu. Nedostajali su nam mehanizmi kako to da izvedemo i bilo bi veoma teško da nije bilo dobrih, pouzdanih partnera u Srbiji. U nekropolju imamo oko 800 obnovljenih grobnica u kojima se nalaze zemni ostaci oko 3.000 Rusa, počev od prvih sahranjenih, još 1914. godine. Od toga, 1.360 su vojnici i oficiri koji su se borili u Prvom svetskom ratu, uključujući i pripadnike ruskog vojnog kontingenta koji je učestvovao u odbrani Beograda – rekao je Kosačov za „Politiku”.

-----------------------------------------------------------

Nikolić na centralnoj komemoraciji u Belgiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na poziv belgijskog kralja Filipa, prisustvovaće centralnoj komemorativnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Prvog svetskog rata na zapadnom frontu u ponedeljak u Liježu, saopšteno je juče iz Službe za saradnju sa medijima Generalnog sekretarijata predsednika.Nakon ceremonije, predsednik Srbije položiće vence i cveće na spomenik kralju Albertu Prvom,kao i na spomenik i grobove poginulim srpskim junacima na savezničkom groblju Robermon.

B. B. – M. G. – N. B.

objavljeno: 02.08.2014.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.