Putin: Razgovor sa Porošenkom pozitivan

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Razgovor sa Porošenkom pozitivan

Nema značajnijeg napretka u razrešenju ukrajinske krize, mada predsednik Rusije Vladimir Putin ocenjuje sastanak sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom i liderima EU kao "pozitivan". Porošenko poručio da nije optimista. Postoje ozbiljna razmimoilaženja između Putina i Merkelove po pitanju ukrajinske krize, rekao Putinov portparol.

Predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Putin rekao je da je sastanak u Milanu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i liderima Evropske unije bio "pozitivan", prenosi Tanjug.

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Vladimir Putin uz osmeh, posle razgovora kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Međutim, uprkos takvoj Putinovoj oceni nema značajnijeg napretka u razrešavanju ukrajinske krize, navela je agencija Rojters. 

Petro Porošenko rekao je da nije optimista u vezi sa razrešenjem ukrajinske krize posle jutrošnjih razgovora sa ruskim predsednikom i evropskim liderima.

"Na žalost, nisam baš optimista", rekao je Porošenko na početku susreta sa Fajmanom, prenela je agencija Rojters. 

Da su razgovori Putina i Porošenka sa liderima EU teški, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovori su puni nerazumevanja, neslaganja ali i pored toga u toku je razmena mišljenja", rekao je Peskov, prenela je agencija Rojters.

Peskov je rekao da neki lideri odbijaju da prihvate realnost u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

"Na žalost, neki učesnici radnog doručka pokazali su potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini", istakao je Peskov. 

Razgovori o ukrajinskoj krizi biće nastavljeni u takozvanom normandijskom formatu, rekao je Dmitrij Peskov, prenela je ruska agencija Tas.

Normandijski format podrazumeva učešće četiri strane - Putina, Porošenka, Merkelove i Olanda.

"Iako nije došlo do bilateralnog susreta Putina i Porošenka, takva mogućnost nije isključena", rekao je Peskov. 

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike". 

Predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo rekao je da će Rusija, Evropska unija i Ukrajina nastaviti kontakte da bi rešili konflikt na istoku Ukrajine

Barozo je ponovio da su ključni faktori za normalizaciju situacije u Ukrajini - prekid vatre, sprovođenje sporazuma iz Minska, kontrola granice, započinjanje političkog procesa i parlamentarni izbori u celoj zemlji, uključujući i jugoistok zemlje, prenela je ruska agencija Tas. 

Ruski predsednik sinoć je po dolasku u Milano razgovarao sa nemačkom kancelarkom, četiri sata kasnije nego što je bilo planirano.

Razgovor se odnosio na nekoliko tačaka koje još treba sprovesti iz sporazuma iz Minska potpisanog 5. septembra, a posebno na prekid vatre koji se i dalje krši, rekao je jedan nemački izvor. 

Portparol Kremlja izjavio je posle susreta Putin-Merkel da i dalje postoje "ozbiljna razmimoilaženja" između njih po pitanju ukrajinske krize.

Ukrajinski predsednik Porošenko takođe je imao bilateralni sastanak sa nemačkom kancelarkom.

Porošenko i Putin zadnji put su se sastali u avgustu u Minsku, u Belorusiji, kada su se složili da nađu rešenje za istok Ukrajine, gde se sukobljavaju proruski separatisti sa ukrajinskim snagama.

Na evoazijskom samitu u Milanu učestvuje 51 lider, a osim o ukrajinskoj krizi teme su ekonomska kriza, borba protiv starih i novih pretnji i eliminisanje oružja za masovno uništenje. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milano, teški razgovori Putina i Porošenka

Izvor: RTS, 17.Okt.2014

Nema značajnijeg napretka u razrešenju ukrajinske krize, mada predsednik Rusije Vladimir Putin ocenjuje sastanak sa ukrajinskim predsednikom i liderima EU kao "pozitivan". Petro Porošenko poručio da nije optimista. Postoje ozbiljna razmimoilaženja između Putina i Merkelove kada je ukrajinska kriza...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.