Putin: Praksa donošenja odluka u NATO-u izaziva zabrinutost

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Praksa donošenja odluka u NATO-u izaziva zabrinutost

Praksa donošenja odluka u NATO-u izaziva zabrinutost, i Rusija je prinuđena da preduzima kontramere, izjavio je predsednik Vladimir Putin. On je naveo da zapadni partneri namerno traže spoljnog neprijatelja kako bi održali disciplinu u svojim državama.

Komentarišući događaje u Ukrajini i priključenje Krima Rusiji, Putin je izjavio da bi posledice u slučaju pojave SAD i NATO-a u vojnoj bazi u Sevastopolju mogle biti veoma teške.

„Veoma teške, jer baza sama po sebi ništa ne znači. Međutim, želeo bih da primetim jednu nijansu. Zašto tako oštro reagujemo na širenje NATO-a? Nas brine praksa donošenja odluka. Znam kako se donose odluke. Kada zemlja postane članica NATO-a, veoma joj je teško da se odupre pritisku tako velikih država, lidera NATO-a, kao i SAD. Tamo se lako može pojaviti bilo šta: sistemi protivraketne odbrane i nove baze, a ako zatreba i novi udarni kompleksi. Šta mi da radimo? Zbog toga treba da preduzmemo kontramere, tj. stavimo pod udar naših raketnih sistema one objekte koji, prema našem mišljenju, počinju da nam prete. Situacija se napreže“, rekao je predsednik Rusije u intervjuu u filmu Olivera Stouna „Ukrajina u vatri“.

„Ne razumem uvek logiku naših partnera. Nekad se stvara utisak da žele da drže u stanju potčinjenosti i discipline svoj sopstveni zapadni tzv. atlantski kamp. Zato je potreban spoljašnji neprijatelj“, dodao je Putin.

Izbor stanovnika Krima koji su želeli da to poluostrvo postane deo Rusije treba da se uvažava, a ne da se međunarodno pravo i principi demokratije prilagođavaju geopolitičkim interesima, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Želeo bih da pitam, šta je demokratija? Demokratija je politika zasnovana na volji naroda. Kako se izražava volja naroda? U savremenom svetu — glasanjem. Ljudi su izašli, više od 90 odsto, i više od 90 odsto je glasalo za priključenje Rusiji. Treba poštovati izbor ljudi. Ne prilagođavati svaki put međunarodno pravo i principe demokratije svojim geopolitičkim interesima. Nismo imali nikakve borbene akcije, niti je tamo neko pucao. Niko nije nikoga ubijao“, zaključio je ruski predsednik.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   NATO,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin: Adekvatno ćemo reagovati na širenje NATO

Izvor: Beta, 21.Nov.2016

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusiju brine praksa donošenja odluka o širenju NATO i da je Rusija prinudjena da reaguje adekvatno.Putin je to rekao za film Olivera Stouna "Ukrajina u vatri", koji se danas premijerno prikazuje na ruskom kanalu Ren TV. Komentarišući dogadjaje u Ukrajini...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.