Putin: Postoji rešenje za ukrajinsku krizu

Izvor: RTS, 17.Nov.2014, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Postoji rešenje za ukrajinsku krizu

Ruski predsednik Vladimir Putin ubeđen je da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini. Putin je u intervjuu za nemačku televiziju ARD rekao i da je zabrinut zbog opasnosti od etničkog čišćenja na istoku Ukrajine.

Vladimir Putin je u polusatnom intervjuu emitovanom na ARD-u u udarnom nedeljnom terminu, pravdao rusku aneksiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Krima. Apelovao je na srca i osećanja nemačkih gledalaca, rekavši da odnosi Rusije i Nemačke nikada nisu bili bolji i istakao da bi bila sramota to odbaciti, preneo je Rojters.

"Da li je moguće rešenje za tu situaciju. Jeste, ubeđen sam da ono postoji", rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Kritikovao je ukrajinsku vladu za upotrebu sile, a ne dijaloga, protiv suparnika na istoku zemlje, što je izazvalo krizu.

"Reći ću otvoreno, veoma smo zabrinuti što bi moglo da dođe do etničkog čišćenja. Plašimo se okretanja prema neonacizmu. Ima ljudi sa kukastim krstovima na rukavima koji idu unaokolo i oružanih snaga sa SS simbolima na šlemovima. Zbog toga strahujemo da postoji okret u tom pravcu. To bi bila katastrofa za narod u Ukrajini", rekao je Putin.

Ruski predsednik, koji je nekada radio za KGB u Istočnoj Nemačkoj i tečno govori nemački, intervju je skoro u celini dao na ruskom. Intervju je snimljen u Vladivostoku u četvrtak.

Putin smatra da Ukrajina ima svetlu budućnost, mada treba da postoji okvirni plan tako da bi se sve manjine tamo osećale kao kod kuće.

"To je veliki narod sa velikim ljudima", rekao je Putin. "Međutim, nedostaje samo jedna stvar - razumevanje. Da bi bili uspešni, stabilni i prosperitetni, svako ima potrebu da se oseća kao da je kod svoje kuće, bez obzira koji jezik govori, da li mađarski, ruski, ukrajinski ili poljski", naveo je Putin.

"Aneksija Krima legitimna" 

Ruski predsednik tvrdi da je aneksija Krima bila legitimna prema međunarodnim zakonima i demokratska, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima.

Putin je rekao da su ruski vojnici angažovani kako bi sprečili krvoproliće i da je bio iznenađen reakcijom na Zapadu.

"Smatramo da je reakcija bila potpuno neodgovarajuća na ono što se dogodilo", rekao je ruski predsednik i istakao da je čvrsto ubeđen da Rusija nije narušila međunarodni zakon ni na koji način.

Putin je rekao da on i nemačka kancelarka Angela Merkel rade na smirivanju situacije u Ukrajini. "To je u našem interesu... i mi radimo na traženju zajedničkog rešenja i zajedničkog političkog okvira. Spremni smo za to, ali će to uroditi plodom ako se radi zajedno".

Na pitanje da li je pravio bilo kakve greške, Putin je rekao da se one uvek prave i u poslu i privatnom životu.

"Svi greše. Međutim, važno je da se reaguje na vreme, analizira i shvati da je bila greška a onda promeni ponašanje, a ne da se zaglavi u ćorsokaku", rekao je Putin.

Putin je pohvalio nemačko - ruske odnose, a agencija Rojters napominje da su nemački vodeći industrijalci bili najoštriji protivnici ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji.

"Ukoliko posmatrate atmosferu između Rusije i Nemačke u poslednjih 10 ili 15 godina, ja ne znam da li je ikada ranije postojao tako dobar period. Mislim da nije. Smatram da je to veoma dobra osnova za unapređivanje ne samo bilateralnih odnosa, već i odnosa između Rusije i Evropske unije, pa i više od toga, za globalne odnose. Bila bi sramota da izgubimo sve to", zaključio je Putin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN: Brinu nas SS simboli i neonacizam u Ukrajini, ali rešenje za krizu mora da postoji

Izvor: Kurir, 17.Nov.2014

Predsednik Rusije je u intervjuu nemačkoj TV ARD kazao da je Moskva veoma zabrinuta da zbog mogućeg etničkog čišćenja u Ukrajini..BERLIN - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u intervjuu za nemačku televiziju ARD da je ubeđen da mora da postoji način da se reši kriza u Ukrajini, ali i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.