Putin: Politika se umešala i u naftu

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2014, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Politika se umešala i u naftu

MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA SADAŠNjI pad cena nafte posledica je ne samo ekonomskih nego i političkih faktora, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu koji je dao kineskim novinarima uoči odlaska u tu zemlju gde će se održati samit azijskih i tihookeanskih zemalja (9 - 11. novembar). Iako Putin nije objasnio čija je to politika uticala na cenu nafte, očigledno da je mislio na Vašington, koji je pritiskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na svoje partnere da povećaju proizvodnju crnog zlata, oborio svetske cene. - Objektivni razlog za pad cene nafte je svakako usporavanje rasta svetske ekonomije, što je uticalo na to da se smanji potrošnja energenata u nizu zemalja. Ali postoje i drugi faktori - izjavio je ruski predsednik. - Jedan od njih je što se zalihe nafte u razvijenim zemljama nalaze na nivou istorijskog maksimuma. Savremene tehnologije dobijanja nafte doprinele su da se stvore nove količine na regionalnim tržištima. Ali politički faktori u ceni nafte su uvek postojali. Štaviše, u nekim kriznim momentima, stvara se utisak da u formiranju cene energenata prevladava upravo politika. A u petak je o međunarodnim odnosima govorio i predsednik ruske Dume (parlamenta) Sergej Nariškin, koji je izjavio da američke vlasti stoje iza međunarodnog ucenjivanja Moskve. - Vašington je postao toliko bezobrazan i nepristojan da više i ne skriva da otvoreno koordinira pritisak na Rusku Federaciju - kazao je Nariškin posle razgovora sa Mashitom Komurom, zamenikom predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana. Nariškin je otvoreno rekao da je Moskva jako razočarana time što su japanski partneri poslušali SAD i krenuli u uvođenje sankcija prema Rusiji. HOĆE, NEĆE... PORTPAROL predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je moguće da se na marginama samita G-20 u Australiji (15. i 16. novembar u Brizbejnu) sretnu Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama. Ova izjava je suprotna od prethodnih na ovu temu. Naime, ranije su u Kremlju izjavili da se ne priprema susret „u velikom formatu“ između Putina i Obame. Očigledno je da sa obe strane postoji želja da se razgovara o izlasku iz sadašnje krize koja svakako šteti ne samo Rusiji nego i zapadu, pogotovo Evropi čija privreda trpi gubitke zbog zaustavljenog izvoza u Rusiju.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Putin: Cenu nafte formira politika

Izvor: Press, 08.Nov.2014

Sadašnji pad cena nafte posledica je ne samo ekonomskih nego i političkih faktora, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu kineskim novinarima. . Iako Putin nije objasnio čija je to politika uticala na cenu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.